A Tsunami Veïnal se li ha girat en contra una onada de crítiques de les entitats veïnals que no se sumen a la manifestació. Asseguren que la quinzena d’entitats convocants no els han tingut en compte i assenyalen ombres “en el fons i en les formes” de la manifestació que es farà aquest dissabte per denunciar problemes d’inseguretat i incivisme.
Qui hi ha al darrere de Tsunami Veïnal?
Darrere de l’autoproclamat Tsunami Veïnal hi ha una quinzena d’entitats (entre les quals, el projecte Otro Gato del Raval, l’AV Besòs i l’Associació de Veïns i Comerciants de la Via Laietana) de set zones diferents (el Raval, el Gòtic, el Casc Antic, el Poble-sec, la Barceloneta, la Vila Olímpica i el Front Marítim – Fòrum).
Sota el lema “Barcelona no funciona”, les entitats van publicar aquest dijous un comunicat en què asseguren que la marxa servirà per “fer veure a l’alcaldessa que les coses no s’estan gestionant com cal” i apunten una manca de solució dels problemes de la ciutat, en especial “d’incivisme i inseguretat”.
Un “tsunami” de crítiques a les xarxes
Les desavinences entre convocants i no convocants s’han evidenciat, sobretot, a les xarxes socials. A Twitter, el Lokal del Raval proclama “No en el nostre nom” perquè la marxa no parli en genèric del Raval, ja que només tres entitats minoritàries del barri se sumen a la convocatòria.
No en el nostre nom i som del Raval (+ abajo en cast) | El Lokal https://t.co/I398l5eqn2 pic.twitter.com/uyPMY0XgmN
— El Lokal Raval (@el_lokal) 12 de setembre de 2018
Per la seva banda, Resistim al Gòtic apunta la “falta de claredat de la convocatòria i de les reivindicacions”, mentre que la Base Ateneu del Poble-sec fa una crida a no participar en la marxa.
Companys d’@Accio_R_Amalia. @GassolMarina és veïna del barri i té dret a moure’s igual que tenim tota la resta. El problema x nosaltres és un altre. la falta de claredat de la convocatòria i de les reivindicacions, i q es convoqui en nom de tots, anomenant barris i no col·lectius
— Resistim al Gòtic (@resistimalgotic) 13 de setembre de 2018
Primera ombra de Tsunami Veïnal: interessos polítics?
Acció Raval ha publicat un comunicat en què acusen els convocants d’“apropiar-se del treball que tants col·lectius i plataformes fem diàriament” i retreu que Tsunami no reivindiqui qüestions “d’igual rellevància, com l’emergència d’habitatge o l’expulsió de veïns”.
Fora de càmera, veus d’Acció Raval van encara més enllà. Han explicat a betevé que darrere de la manifestació hi ha interessos de partits polítics de l’oposició pel plantejament de la protesta, i assenyalen directament Cs, ERC i el PSC. Aquests partits ho neguen rotundament, encara que donen suport a la plataforma Tsunami Veïnal i Cs ja ha confirmat que hi participarà. El PDeCAT també hi serà.
Com les companyes del @el_lokal Nosaltres també diem No en el nostre nom! Convocar des “dels barris” i no ser explícits amb qui està convocant aquesta manifestació fa olor a tufo pre-campanaya electoral > #BcnNoFuncionahttps://t.co/ixbMz7uZU5
— Sindicat de Barri – Poble Sec (@sindicatdebarri) 13 de setembre de 2018
Segona ombra de Tsunami Veïnal: entitats fantasma?
Les mateixes veus que han denunciat interessos polítics també han avisat que algunes de les entitats convocants podrien ser fantasma; és a dir, que s’haurien creat expressament per sumar-se a la convocatòria. En aquest sentit, diuen que no hi ha cap referent ni de l’Agrupació Veïns Casc Antic, ni de l’Agrupació Veïns Moscú – Ramon Trias Fargas (dues de les que s’adhereixen a Tsunami).
Sigui com sigui, altres veus de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec consultades per betevé han explicat que bona part del malestar amb Tsunami Veïnal ve motivat perquè ningú no els ha demanat si volien sumar-se a la convocatòria. Aquestes veus del Poble-sec asseguren que “si ens haguessin dit que era per motius socials, ens hi hauríem afegit”.
Els convocants no donen explicacions
Per la seva banda, les entitats que convoquen a la marxa d’aquest dissabte han firmat un pacte de silenci i no faran declaracions fins a la manifestació. Ara bé, betevé ha contactat amb la portaveu de Tsunami Veïnal, Laura de la Cruz, que ha explicat que s’esperaven una allau de crítiques de les associacions de veïns tradicionals.
🔴🔴 El sábado si quieres mejorar tu entorno tienes un plan, 15 de septiembre, a las 17:15 en la Rambla del Raval en el gato de botero nos vemos
✅cumplir la normativa de civismo
✅aumentar los efectivos de policía#SOSCiutatVella15S #BCNNOfunciona #TsunamiVeinal15S pic.twitter.com/rdueAVyDRA— Lauraravaleando (@lauraravaleando) 13 de setembre de 2018
Reiteren, però, que la plataforma està organitzada només per ciutadans i que “no volen transformar una protesta veïnal en una guerra política”.