El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha admès a tràmit la querella per l’1-O que va presentar el partit VOX contra el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, la resta de consellers i contra quatre membres sobiranistes de la Mesa del Parlament. Ha exclòs per ara els delictes de rebel·lió, sedició i usurpació d’atribucions i funcions i només accepta els de desobediència i prevaricació pels membres de la Mesa, i de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics pel govern, “sense perjudici de la comissió d’altres delictes directe o indirectament relacionats amb els anteriors”.

En la interlocutòria, la sala d’amissions del TSJC ha acordat acumular les dues querelles a les causes que ja hi ha obertes. Així, la que han presentat contra el govern s’acumularà a la causa que instrueix la magistrada Mercedes Armas, i la que va contra els membres sobiranistes de la Mesa del Parlament s’acumula a la causa que investiga Maria Eugènia Alegret. La sala també ha decidit que siguin les dues magistrades instructores qui acordin una fiança perquè VOX pugui exercir d’acusació popular i decideixin si ordenen o no les diligències i mesures cautelars demanades pel partit. No ha admès, però, l’ampliació de la querella que VOX va presentar contra la Sindicatura Electoral de Catalunya de l’1-O perquè argumenta que no són aforats i de moment no veu cap connexió amb les causes ja obertes.

El TSJC diu que la declaració d’independència no té cap transcendència jurídica

L’endemà que el president Puigdemont declarés la independència i la suspengués, la sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hi ha reaccionat i ha assegurat que “de forma inequívoca” la Constitució i el que disposa el Tribunal Constitucional és l’única norma que pot ser font aplicativa de dret. Per això, diu, “ni la Llei de transitorietat, suspesa pel Tribunal Constitucional, ni cap declaració formal o aformal, implícita o explícita d’independència despleguen efecte jurídic algun”.