El Port Olímpic de Barcelona preveu treure més 3.000 metres cúbics de sorra del fons marí, a l’entrada a les instal·lacions, per traslladar-la a la platja de la Barceloneta, especialment perjudicada pels darrers temporals. Es tracta d’una operació de manteniment de les instal·lacions portuàries que, alhora, permetrà regenerar el litoral barceloní. S’hi abocarà l’equivalent a una piscina olímpica plena de sorra.
L’extracció de sorra del Port Olímpic, anomenada dragatge, es fa per guanyar profunditat i millorar així l’accés dels vaixells a les instal·lacions, ja que tant el pas de les embarcacions com l’onatge fan que la sorra s’acumuli a la bocana del port. Eliminar-la és imprescindible per garantir que les naus puguin entrar-hi sense quedar encallades. Segons el cap de manteniment del Port Olímpic, Oscar Marcos, és una “intervenció recurrent” als ports, que es fa per “contrarestar la dinàmica del mar”.
Objectiu: recuperar un metre i mig de fondària
L’operació permetrà recuperar una fondària d’uns quatre metres i mig, que actualment s’havien reduït a tres metres a causa de l’acumulació de sediments. El dragatge es fa mitjançant una màquina que absorbeix la sorra del fons i la canalitza directament fins a la platja del Somorrostro, on s’assecarà de manera natural, abans de traslladar-la a la platja de la Barceloneta. Tot plegat, es fa, asseguren, minimitzant l’impacte de l’operació en l’entrada i sortida de vaixells.
Els treballs, que s’executen per primera vegada des que B:SM gestiona les instal·lacions, tenen un cost de més de 85.000 euros. S’havien fet per darrer cop el 2019 i no està previst quan es tornaran a fer. Dependrà, segons els responsables del Port Olímpic, de les inclemències del temps. De fet, l’última borrasca que ha afectat la ciutat, la Celia, ha fet que s’hi acumulés més sorra. Per això, des del port calculen que trauran més sediments dels previstos, aproximadament uns 300 metres cúbics més.