L’Institut de Ciències del Mar del CSIC ha capturat durant dues dècades imatges diàries de les platges de la Nova Icària i del Bogatell per analitzar-ne l’evolució. S’hi pot veure l’impacte dels temporals, com el Gloria, o el creixement de les platges l’any 2010, quan s’hi van abocar 750.000 metres cúbics de sorra.

Actualment, l’amplada de les platges és força similar a la que tenien el 2001, quan van iniciar l’estudi. La del Bogatell, fins i tot, és una mica més ampla per la construcció del dic submarí el 2010, que la va beneficiar. En l’interactiu següent es poden comparar les imatges que es van captar el novembre del 2001 i aquest dimecres, en plena borrasca Blas.

Comparativa entre el novembre del 2001 i l’actualitat:

El motiu que ara mateix les platges tinguin una amplada similar a la de fa 20 anys rau en la gran aportació de sorra que es va fer el juny del 2010, que en va augmentar molt l’amplada. Un vaixell la va transportar i amb un tub es va fer arribar al litoral.

En el següent interactiu es veu clarament com van créixer després que es diposités la sorra, provinent del fons marí, extreta de la zona del Maresme.

Comparativa entre l’abans i el després de l’abocament de sorra, el juny del 2010:

Si comparem aquella imatge amb l’actual, sí que es veu clarament la pèrdua de sorra. Segons l’investigador de l’ICM-CSIC, Jorge Guillén, les platges han reculat a un ritme d’un 4 % anual.

Comparativa entre el juny del 2010 i l’actualitat, on es fa evident la pèrdua de sorra:

Les imatges captades pel CSIC també permeten veure clarament quin és l’impacte dels diversos temporals que hi ha hagut en aquest temps a Barcelona, com el Gloria, el gener del 2020.

Comparativa entre l’abans i el després del temporal Gloria: