(ACN) El Jutjat Penal número 17 de Barcelona ha condemnat a tres anys i mig de presó quatre ultradretans que l’octubre del 2019 van agredir brutalment un jove independentista a la capital catalana. Els ultres anaven de la plaça d’Artós, al barri de Sarrià, on s’havien concentrat altres espanyolistes, fins al centre de la ciutat per buscar “enemics” independentistes, armats amb objectes contundents i simbologia franquista. Quan se’n van trobar un, el van colpejar brutalment amb objectes contundents, coces i cops de puny per tot el cos, segons considerat provat la sentència, a la qual ha tingut accés l’ACN.

Intenció “clara” d’agredir independentistes

Segons considera provat el jutge, els quatre acusats van anar a la concentració ultradretana de la plaça d’Artós de mitja tarda, que va tenir una contramanifestació d’independentistes i antifeixistes. Cap a les 20.40 hores, els ultradretans van anar en manifestació cap al centre de la ciutat, on hi havia manifestacions independentistes. En un moment determinat, “diversos grupuscles” dels manifestants d’Artós van sortir de la manifestació principal “amb la intenció clara de buscar persones independentistes i antifeixistes per agredir-les”. Amb aquesta finalitat, portaven objectes contundents com pals i barres de ferro.

Van colpejar la víctima amb objectes contundents

En aquest context, cap a les 22.08 hores, un grup d’unes 10 persones, entre les que hi havia els quatre acusats i un menor d’edat, anaven amb pals, tubs metàl·lics, pedres i banderes amb pals de fusta i van creuar-se amb un manifestant independentista de 23 anys a la confluència dels carrers de Balmes i Rosselló. Aprofitant que anaven armats i eren més, el van tirar a terra amb un cop de tub metàl·lic. Ja a terra, el van continuar colpejant “sense pietat” amb els objectes contundents que duien i amb puntades de peu i cops de puny per diverses zones del cos com el cap, el tronc i l’esquena. El van agafar pel coll, el van alçar i el van tornar a tirar a terra, i fins i tot un dels acusats li va tirar una pedra a la boca.

L’agressió només es va aturar quan altres persones van anar a ajudar la víctima. El jove agredit va patir policontusions a diverses parts del cos, perforació del timpà, hematomes i ferides diverses. Va estar 30 dies de baixa i va trigar 50 dies en recuperar-se del tot. També va patir estrès posttraumàtic, amnèsia, hipervigilància, conductes d’evitació i pensaments persistents.

La sentència reconeix l’agreujant d’abús de superioritat

Per tot això, el jutjat els condemna a tres anys i mig de presó per lesions amb els agreujants d’abús de superioritat i motivació ideològica, i l’atenuant de reparació del dany. També els prohibeix acostar-se a menys de 500 metres de la víctima durant cinc anys i pagar-li 10.800 euros per les lesions. En canvi, els absol del delicte de desordres públics.

L’Ajuntament de Barcelona es va personar com a acusació popular i el seu advocat, Xavier Muñoz Soriano, s’ha mostrat satisfet per la sentència perquè reconeix l’abús de superioritat i l’agreujant de discriminació ideològica. També ha destacat el “valor social important” d’una sentència així, ja que sovint casos similars queden impunes.