Ho explica amb to simpàtic, però amb un fil de veu. L’America Irarte va aterrar el 2006 a Catalunya procedent de Bolívia. Des d’aleshores ha treballat de cangur i de cuidadora d’ancians: en la majoria d’ocasions, relata, sense contracte ni tampoc cotitzar a la Seguretat Social. Ara es troba que, als 68 anys, no té diners per mantenir-se i, per l’edat, li costa trobar feina. “Només tinc alguna cosa esporàdica […] i amb això no puc pagar un lloguer“, lamenta.

Té refugi gràcies a un nou espai de dones del Raval, anomenat La Caracola. S’ha impulsat per ajudar migrants del barri que estan soles i no tenen recursos suficients per mantenir-se. Alma Claderón, una de les impulsores del projecte, explica que les dones grans són precisament les més vulnerables. “Són apartades pel capitalisme i el mercat perquè no tenen una edat productiva. És gent que no serveix pel sistema i són víctimes de certes violències“, critica Calderón.

L'America al nou espai per a dones migrants del Raval.
L’America al nou espai per a dones migrants del Raval

La Leocadia Vi Montaño ─Vi de Virginia, diu─ té 65 anys i és una altra de les cinc dones que viuen al local, al número 2 del carrer d’Agustí Duran i Sanpere, des de setembre. Ella tampoc no ho va tenir fàcil: va arribar a Barcelona de Santo Domingo i, amb la crisi, ho va perdre tot. Ara ha trobat una llar i allarga la mà a tothom qui ho necessiti. “Moltes senyores estan anul·lades, no saben on anar ni què fer. Aquí els donem suport”, assegura.

La Virginia prepara cafè al local.
La Virginia prepara cafè al local

El projecte podria apagar-se per un desallotjament

La iniciativa acaba d’engegar i ha costat fer-la possible, perquè al local fa uns mesos hi havia un narcopís. I tenen una altra adversitat: els pesa una amenaça de desnonament que, en principi, s’havia d’executar aquest dijous. De moment, però, han aconseguit que se suspengui perquè, segons expliquen, la propietat ─CaixaBank─ ha retirat la denúncia. Ara bé, es mantenen en alerta perquè temen que la torni a activar. Tot plegat no només els afecta a elles, també a la resta de col·lectius que ocupen la nau, com el Sindicat de Manters, l’Espai de l’Immigrant o el Sindicat d’Habitatge del Raval.