La vaga afecta a 5.500 treballadors de tot Catalunya i uns 400 vehicles de transport sanitari. Si després d’aquests quatre dies no s’arriba a cap acord, el col·lectiu té previst iniciar una vaga indefinida a partir del dia 1 d’agost.

Els treballadors del sector van acceptar la reducció d’un 2,5% del sou en l’acord signat el 2010. Ho van fer a resultes de la rebaixa del 5% aplicada als funcionaris, que va decretar el Govern. Però, segons els sindicats, l’acord finalitzava el passat mes de juny, quan haurien d’haver recuperat la massa salarial. Afirmen que no ha estat així i que la patronal ha incomplert el pacte.

Amb la retallada dels serveis, ha explicat l’USOC, el temps de resposta s’ha allargat de 10 minuts a 50 minuts, i això vol dir que amb determinades malalties “ja no es pot fer res”, com en el cas d’una parada cardiorespiratòria. El sindicat també ha denunciat que en el transport sanitari urgent s’han retallat “mil hores a l’any” a tot Catalunya, que equival a 83 ambulàncies menys, tenint en compte que cada ambulància treballa 12 hores al dia.

Els treballadors denuncien, a més, que les retallades comportaran acomiadaments i l’empitjorament de les condicions laborals dels treballadors, però també un pitjor servei als usuaris.

Els sindicats han denunciat que no disposen d’un mapa definit sobre les zones en les quals s’apliquen les retallades, ja que només saben que divendres 15 va començar aquesta reducció d’efectius a Girona, amb l’eliminació de tres unitats. Els treballadors d’ambulàncies, a més, diuen que no té sentit dur a terme acomiadaments al sector amb el pretext de la crisi quan, segons ells, totes les empreses tenen beneficis.