El trasplantament de medul·la òssia és l’esperança que tenen molts afectats de leucèmia i d’altres malalties de la sang. Segons la Fundació Josep Carreras, a Espanya cada any 6.400 persones són diagnosticades de leucèmia i moltes d’aquestes necessiten un trasplantament de medul·la òssia per tal de superar la malaltia. Però el 75 % dels pacients no tenen un familiar compatible i necessiten les cèl·lules sanes d’algun altre donant anònim.

La medul·la òssia és el teixit esponjós que es troba a l’interior dels ossos i que conté cèl·lules mare que tenen la capacitat de produir sang. En cas de trasplantament, les cèl·lules mare del donant van a parar pel torrent sanguini a la medul·la òssia del receptor i un cop allà són capaces de produir cèl·lules de sang sanes.

Motius per fer-se donant

L’Alba del Hoyo té 24 anys i després d’assabentar-se que un company seu de l’escola on havia treballat necessitava un trasplantament de medul·la òssia va començar a informar-se sobre el tema i a plantejar-se realment l’opció d’entrar al Registre de Donants de Medul·la Òssia (REDMO). Des de l’any 2018 només s’inclouen al registre donants joves, amb edats compreses entre els 18 i els 40 anys, per tal de rejovenir aquest registre. Per una banda, els donants més joves són els més sol·licitats i, per altra banda, són amb els que s’obtenen millors resultats clínics en els pacients trasplantats.
[vc_section][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”Marató Donants Sang 2020″ color=”black”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][card btv_post_id=”548143″ btv_term_id=””][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][card btv_post_id=”547766″ btv_term_id=””][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][card btv_post_id=”546790″ btv_term_id=””][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][/vc_section][vc_row][vc_column][vc_separator color=”black”][/vc_column][/vc_row]

Adoptar el compromís

Per fer-se donant voluntària de medul·la òssia l’Alba podia acudir a un hospital amb banc de sang o fer-ho participant en una campanya de donació de sang. I, coincidint amb la Marató de Donants del Banc de Sang i Teixits d’enguany, ha decidit fer el pas. Hi ha anat per fer una donació de sang, no ha estat el primer cop que ho fa, però aquesta vegada també ha informat el metge que volia inscriure’s al Registre de Donants de Medul·la Òssia. En el mateix moment que ha fet la donació li han extret una mostra de sang que servirà per saber la seva compatibilitat.

En cas de compatibilitat

No es pot ser donant de medul·la per a un pacient determinat, cal que donant i receptor siguin compatibles. I les probabilitats de compatibilitat entre dues persones són molt baixes, aproximadament 1 entre 40.000. És per això que quan es troba un pacient compatible amb un donant inscrit al registre REDMO és el moment d’obtenir les cèl·lules mare del donant. I es pot fer de dues maneres: fer passar les cèl·lules mare del moll al torrent sanguini (tot subministrant factors de creixement), i així obtenir-les de la sang perifèrica, o extraient sang medul·lar mitjançant puncions a la part posterior-superior de la pelvis (es fa així només en dos de cada 10 casos).