La policia va iniciar la investigació després de detectar que els primers nou mesos de 2013 s’havien detingut a l’aeroport del Prat 72 persones de nacionalitat albanesa per falsedat documental. Una xifra que s’havia disparat en comparació amb l’any anterior: en tot el 2012 es va arribar només als 30 detinguts.

La investigació posterior ha permès desarticular una banda que es dedicava a introduir ciutadans albanesos al Regne Unit i a Irlanda. Per fer-ho, els feia viatjar a Itàlia o Grècia amb la seva documentació. Un cop allà, els la retenien i els feien comprar els passaports, cartes d’identitat, permisos de residència i la resta de documentació necessària. Més tard, traslladaven les persones a Barcelona, des d’on es preparava el viatge en avió cap a les illes britàniques. Tot plegat podia arribar a tenir un cost de fins a 4.000 euros per a les víctimes, a qui, en alguns casos, no tornaven la documentació real fins que no havien pagat.

Durant l’operació, s’han identificat 140 persones que havien viatjat a través de l’organització i, segons la policia, algunes de les dones que venien des d’Albània eren explotades sexualment. La majoria eren obligades a treballar com a prostitutes a la Gran Bretanya, tot i qua també se n’han detectat casos en un club de Barcelona. De fet, el percentatge de dones d’entre 20 i 25 anys que l’organització controlava era força elevat.

En total, la Policia Nacional ha detingut 72 persones relacionades amb la xarxa i ha intervingut més de 100 documents de diferents tipus i nacionalitats, a més de targetes de crèdit. Als detinguts a Barcelona, se’ls acusa de retenir la documentació original de les víctimes, buscar-los allotjament i comprar els bitllets d’avió amb què viatjaven, a més d’ocupar-se dels desplaçaments a l’aeroport. Entre els acusats hi ha el propietari del prostíbul en què, suposadament, treballaven les víctimes de la xarxa.