Tos ferina què es, símptomes i contagi

La tos ferina es dispara entre la població infantil i juvenil de Barcelona. Aquest 2024, en només tres mesos, els contagis s’han multiplicat per cinc en comparació amb tots els casos detectats el 2023. Segons l’Agència de Salut Pública, la majoria de casos són lleus. Tot i això, les persones vulnerables i els nadons poden patir complicacions. Per això, els professionals insisteixen en la vacunació durant l’embaràs. A continuació et detallem tot el que has de saber sobre la tos ferina: què és, símptomes, com es contagia i senyals d’alerta per anar al metge.



Què és la tos ferina?

La tos ferina és una malaltia infecciosa i molt contagiosa produïda pel bacil Bordetella pertussis, que pot afectar persones de qualsevol edat. Fins fa un segle era una malaltia greu, però la vacunació n’ha reduït la gravetat i la incidència. Per evitar complicacions, especialment en persones vulnerables i nadons, les autoritats sanitàries recomanen la vacunació de totes les dones embarassades, preferentment entre la setmana 27 i la 32. Salut apunta que durant els primers mesos de vida del bebè, la tos ferina pot agreujar-se i fer necessària l’hospitalització. En casos molt concrets la infecció pot provocar l’ingrés a l’UCI i la mort.

Quins són els símptomes de la tos ferina?

Els símptomes de la tos ferina varien en funció de l’edat del pacient. Els bebès poden tenir poca tos, però tenen més risc de patir apnees (deixar de respirar temporalment) posar-se de color blau o tenir dificultats per respirar. En adolescents i adults, la malaltia acostuma a ser més lleu, especialment en la població vacunada. Tot i això, també es pot complicar amb pneumònies.

La tos ferina acostuma a tenir tres fases clíniques, amb simptomatologia diferent. La primera fase és la més contagiosa, es pot allargar d’una a dues setmanes i té uns símptomes semblants als d’un refredat, amb febrícula i tos ocasional. En la segona fase, que dura de tres a sis setmanes, els símptomes van en augment, amb més tos i atacs que poden ser molt forts, també poden aparèixer vòmits, nàusees, ofec o esgotament. Finalment, arriba l’etapa de recuperació, que s’allarga d’una setmana a 12 i es caracteritza per la disminució gradual dels atacs de tos.

Com es contagia?

La tos ferina es transmet a través de les gotes de saliva que la persona infectada expulsa en tossir, esternudar o a través dels mocs. El malalt pot encomanar la infecció des que comença a notar els símptomes fins que passen 21 dies des de l’inici de la tos si no ha rebut antibiòtics. Si n’ha pres, cinc dies després d’iniciar el tractament la malaltia deixa de ser contagiosa.

Quan s’ha d’anar al metge?

Davant la sospita d’haver-se contagiat de tos ferina, cal demanar hora al metge per confirmar el diagnòstic i iniciar un tractament adequat. En cas que la malaltia afecti un nadó i tingui dificultats per respirar, el Departament de Salut recomana traslladar-lo a urgències ràpidament per evitar complicacions.

Tractament i prevenció de la tos ferina

La vacunació és la millor eina per prevenir la tos ferina. A Catalunya, aquest vaccí es rep als dos, als quatre, als 11 mesos i als sis anys. Totes les persones que no s’han immunitzat, ja sigui perquè s’han contagiat o s’han vacunat, poden patir la malaltia.

Un cop s’ha produït el contagi, les autoritats sanitàries recomanen anar al metge i iniciar un tractament amb antibiòtics. Si el malalt conviu amb persones vulnerables, és possible que els convivents hagin de fer un tractament preventiu.