(ACN) L’expresident del Parlament i conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha assegurat aquest dimecres al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que no va impedir els debats sobre la monarquia i l’autodeterminació el novembre del 2019 per tal que l’Estat no pugui amenaçar qualsevol debat parlamentari que no li agradi.
Segons Torrent, els lletrats de la cambra no van ser taxatius sobre la il·legalitat dels debats, i només van expressar dubtes, recordant l’advertiment del Tribunal Constitucional. Tant Torrent com Adriana Delgado només han respost als seus advocats i, per això, les declaracions han anat molt ràpid. A les 16 i a les 17 h serà el torn dels dos exmembres de la Mesa de JxC, Eusebi Campdepadrós i Josep Costa.
En sortir, Torrent ha dit als periodistes que aquest procés judicial és injust i no hauria hagut de tirar endavant, perquè la Mesa del Parlament, també en l’època de la presidenta Carme Forcadell, “sempre ha vetllat per la defensa de la llibertat d’expressió i ideològica dels diputats i el dret de participació política dels ciutadans”. L’expresident ha explicat que “la funció de la Mesa és garantir que es pugui parlar de tot, dels debats d’interès públic per a la ciutadania, sense limitació, coerció o censura“.
Torrent: un “precedent nefast democràticament”
Torrent ha dit que si el procés acaba en condemna seria un “precedent nefast democràticament” perquè limitaria la llibertat d’expressió i es projectaria cap al futur. “No ens ho podem permetre”, ha advertit. La sentència, segons ell, seria “desproporcionada i qüestionaria els fonaments del parlamentarisme democràtic i vulneraria la inviolabilitat parlamentària”.
Segons Torrent, els lletrats de la cambra van dir que les advertències del TC eren “vagues i inconcretes” i no ordenaven taxativament paralitzar la tramitació d’aquells dos debats, ja que “cap resolució del TC prohibeix un debat parlamentari d’interès públic com el de la monarquia o l’autodeterminació”, ha dit.
Delgado: “La Mesa no ha de ser un òrgan censor”
De la seva banda, Delgado ha reiterat que aquest procés judicial és “injust” i que els quatre polítics defensen davant del TSJC el paper de la Mesa del Parlament com a “garantia democràtica” i que no ha de ser un “òrgan censor, sinó que ha de garantir el debat polític”.
En la seva querella, la fiscalia els acusa de desobediència per haver admès a tràmit i permès que es debatés al ple el text de dues resolucions, el 12 i el 26 de novembre. A la primera, hi constava un compromís amb l’exercici del dret a l’autodeterminació, mentre que la segona, una resolució de resposta a la sentència del Suprem per l’1-O, reiterava la reprovació del rei.
L’expresident del Parlament i consell d’Empresa i Treball actual, Roger Torrent, ha arribat aquest dimecres al voltant de les nou del matí al TSJC per declarar per un suposat delicte de desobediència. Ho ha fet acompanyat de diversos consellers del govern, com Josep Maria Argimon, Tània Verge, Victòria Alsina, Natàlia Garriga o Josep Gonzàlez-Cambray. Allà l’han rebut representants d’entitats o partits independentistes com Oriol Junqueras, Elisenda Paluzie i Marcel Mauri.