La decisió final es trasllada a dissabte. Així ho han decidit aquest matí els treballadors del metro en una assemblea multitudinària. La direcció de TMB els ha fet una nova oferta, l'última, i demà passat votaran si l'accepten o se'n van a la vaga. L'empresa es compromet a mantenir els llocs de treball, a prorrogar el conveni actual fins a 2013 i a pagar els endarreriments en dos anys. Com a contrapartida, els sous es congelaran durant aquest període. L'oferta és només per als treballadors del metro i n'exclou, de moment, els del bus. Això ha provocat, durant l'assemblea, moments de tensió. Alguns sectors del bus creuen que el crit de "tots a una" podria perdre força. Des de metro recorden que encara no s'ha acordat res. PERE RAMON, president del Comitè d'Empresa de Metro de TMB "No està clar que els treballadors de metro acceptin la proposta de l'empresa. Avui hi ha hagut manifestacions en contra i algunes neutres. I depedent dels autobusos, jo no descarto que dissabte els treballadors rebutgin la proposta de l'empresa i el 27 hi hagi vaga." Des de les tres de la tarda els sindicats d'autobusos han reprès les reunions amb l'empresa. Tot i que creuen que les negociacions s'allargaran, consideren que encara són a temps d'arribar a un acord. MIGUEL ÁNGEL ARIAS, Comitè d'empresa d'autobusos de TMB "Siempre hay tiempo. Ayer metro sacó una propuesta bastante interesante y ha tenido tres reuniones. Ésta es nuestra tercera reunión hoy. Nuestras primeras reuniones han sido muy 'light' pero esperemos que hoy entremos más en materia económica." A hores d'ara els sindicats d'autobusos han rebutjat l'última oferta de TMB. Segons expliquen, l'empresa proposava congelar els sous fins a 2014, un any més que en l'oferta feta als treballadors del metro.

Aquest matí, els treballadors del metro han celebrat una assemblea informativa al Casinet d’Hostafrancs. Durant l’acte, s’han donat a conèixer els detalls de la proposta defintiva de la direcció de TMB. L’oferta inclou la pròrroga de l’últim conveni fins a 2013 però sota el paraigua de la congelació salarial. L’empresa abonaria els endarreriments en dos pagaments (2013 i 2014) i els treballadors cobrarien l’1,2% de l’IPC acumulat de 2011 aquest any i l’altre 1,2%, durant el 2013. També es garanteixen els llocs de treball i TMB es compromet a no fer canvis organitzatius.

La proposta serà votada en una assemblea que s’ha convocat per dissabte a les Cotxeres de Sants. Si s’acceptés, la vaga de transport convocada per a la setmana vinent, coincidint amb el Mobile World Congress, només afectaria el servei d’autobusos. La negociació entre l’empresa i els treballadors d’autobusos es reprendrà avui després que ahir la trobada va acabar sense acord.

L’empresa apel·la a la responsabilitat dels treballadors

Per la seva banda, la direcció de Metro de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) apel·la a la responsabilitat dels treballadors i dels sindicats perquè valorin la proposta de manera adequada. En un comunicat, l’empresa assegura que “ha esgotat totes les possibilitats de negociació” i que “no pot fer més concessions a les demandes exigides pels sindicats”. També apel·la a la “responsabilitat dels sindicats i treballadors de TMB” perquè valorin l’oferta de manera adequada.