Els treballadors consideren que se’ls ha posat entre l’espasa i la paret, i s’han mostrat tristos després de l’acord. “No negociem amb l’empresa, sinó amb la Generalitat. No tenim un conveni i no podem fer res més”, ha lamentat el president del Comitè d’Empresa, Ricardo Oso.

El pacte garanteix el cobrament íntegre de la nòmina de gener (fins ara els treballadors només n’han percebut 1.000 euros), i part de la retribució de febrer en funció de la disponibilitat del Fons de Garantia Salarial (FOGASA). Pel que fa a la comissió de recol·locacions, que intentarà facilitar una feina als 4.000 treballadors directes i indirectes de Spanair, tindrà un any de durada i agilitzarà a través del Servei d’Ocupació de Catalunya tots els tràmits de l’INEM. “No som gaire optimistes perquè el món de l’aviació és molt tancat”, ha assenyalat Ricard Oso, que ha afirmat que Vueling ha ofert treball a la plantilla de Spanair i que alguns treballadors han passat l’entrevista, si bé els que superen els 30 anys han estat descartats.

El conjunt de la plantilla formalitzarà la baixa definitiva de la companyia aèria dilluns, 27 de febrer, de manera que al març començaran a generar atur i cobraran la prestació de desocupació a l’abril. Pel que fa a les indemnitzacions, la màxima assolirà els 27.000 euros i les pactades suposen 20 dies per any treballat amb un màxim de 12 mensualitats i 74 euros per dia, el mínim legal. És possible que els treballadors, segons ha afirmat el president del Comitè d’Empresa, puguin cobrar les indemnitzacions en els pròxims sis o set mesos a través del FOGASA perquè Spanair no disposa de fons suficients. El sindicat de pilots, Sepla, no ha firmat l’acord, però en ser ratificat per la resta de sindicats ha estat aprovat.