La tercera jornada de negociacions entre la direcció i els treballadors de TMB no ha servit per acostar posicions. L'empresa ofereix pagar els endarreriments de 2011 en dues pagues extraordinàries de 350 euros l'any vinent i l'altre. Els sous quedarien congelats aquest any i fins a 2015 només s'incrementarien fins a assolir el nivell que el conveni preveia per a aquest any. La direcció argumenta que amb els ingressos actuals no pot fer res més. Els sindicats no només ho troben insuficient sinó que dubten que l'empresa complís aquesta oferta. MIGUEL ÁNGEL ARIAS, president del Comitè d'Empresa d'Autobusos de TMB "La credibilidad de la dirección la verdad es que, por la parte social, está bastante dañada. Nadie se cree que realmente haya problemas financieros mientras la empresa sigue teniendo proyectos. Y esa desconfianza genera que la parte social no... valora positivamente esta propuesta." La reunió amb els treballadors d'autobusos de TMB ha continuat a la tarda i, en paral•lel, ha començat la dels representants del metro. A mitja tarda, els mediadors d'un i altre procés s'han assegut amb cada empresa i cada sindicat per separat per mirar d'acostar postures, però a hores d'ara no hi ha cap preacord sobre la taula. La negociació podria continuar demà, quan el Comitè d'Empresa del Metro ha convocat ja dues assemblees informatives sobre la vaga de la setmana vinent.

S’acaba una jornada més i, encara aquest dimecres, les posicions entre empresa i treballadors continuen allunyades. La direcció de TMB ha presentat una proposta als sindicats que suposa pagar els endarreriments en dos terminis: 350 euros el 2013 i altres 350 el 2014. L’oferta inclou la incorporació al sou a partir de 2015 dels increments previstos per al gener d’aquest any als respectius convenis d’empresa. Els representants de la plantilla no volen acceptar aquesta proposta perquè es basa en la congelació salarial. També desconfien que l’empresa els pagui fins a 2015 quan, actualment,  ja ha incomplert el conveni actual.

Al matí, la direcció de TMB s’ha reunit amb els sindicats d’autobusos, sempre en presència dels mediadors del Departament d’Empresa i Ocupació. Tot i que no s’ha assolit cap preacord, ningú s’ha aixecat de la taula i el diàleg ha continuat a la tarda, quan també estaven citats els representants dels treballadors del metro. A mitja tarda, els mediadors han començat a reunir-se per separat amb cada empresa i amb cada sindicat, per conèixer els seus límits de negociació i mirar de trobar un preacord. Però, de moment, sembla que les trobades d’aquest dimecres acabaran com les d’ahir: sense cap acord.

Els treballadors comencen a preparar la vaga

Paral·lelament, el Comitè d’Empresa dels treballadors del metro ha convocat dues assemblees informatives demà per començar a preparar la vaga de la setmana vinent, que es faria coincidint amb els quatre dies del Mobile World Congress. En les trobades d’avui encara no s’ha començat a parlar de serveis mínims, però és previsible que les parts intentin pactar-los demà si no hi ha cap altra possibilitat d’acord. Si tampoc es poden pactar els serveis mínims, aquests seran fixats pel Departament d’Empresa i Ocupació.