A partir de dilluns, 2 de maig, el metro incorporarà set agents violeta per atendre els casos d’assetjament sexual i LGTBI-fòbia. Per ara, és una prova pilot que s’implementarà a les set estacions de Santa Coloma —Can Zam, Singuerlín, Església Major, Santa Rosa, Can Peixauet (L9 Nord), Santa Coloma (L1) i Fondo (L1/L9 Nord). La intenció de TMB és que després s’estengui al metro de Barcelona “una vegada s’hagi après de l’experiència de Santa Coloma”, segons ha dit aquest dimecres Laia Bonet, la seva presidenta. Bonet no ha donat cap data però ha assenyalat que serà “al més aviat possible”.
Primera atenció a les víctimes
Cada parada tindrà la seva persona de referència, que haurà rebut formació específica per poder atendre de la millor manera les eventuals víctimes. Marta Rubio és una d’aquestes persones de referència al metro de Santa Coloma. Explica que sovint es troben amb casos de dones que expliquen que han patit agressions, especialment els caps de setmana, i també exhibicionisme, entre d’altres. Rubio diu que els agents fan una primera atenció a les persones que han patit violències. “Les intentem tranquil·litzar i, si és el cas, truquem a la policia local o als Mossos”.
Punts lila en esdeveniments massius
TMB també posarà punts lila, els de referència d’assetjament sexual, amb motiu d’esdeveniments que comportin una gran afluència de passatgers al metro.
“El transport públic ha de ser un lloc segur per a tothom”
Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma, ha remarcat que tothom ha de poder desplaçar-se en metro amb llibertat i seguretat. Alhora ha assegurat que aquests agents han de servir per contrarestar les dades negatives sobre assetjament als transports públics. Segons la darrera enquesta de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), una de cada cinc dones que ha patit assetjament en llocs públics ho ha fet al transport. A banda, l’Observatori contra l’Homofòbia apunta que és el segon espai públic on més violències contra el col·lectiu es produeixen.
La presidenta de TMB, Laia Bonet, ha assenyalat que “el personal de les estacions serà el primer punt de suport a les víctimes”. La iniciativa se suma, diu Bonet, a la instal·lació de més càmeres en trens, més il·luminació a les estacions i les campanyes constants de sensibilització a la xarxa de metro”. Afirma que “el transport públic ha de ser un lloc segur per a tothom, independentment de la seva orientació sexual o del seu gènere, i per a TMB aquest tema és una prioritat absoluta”.
TMB té previst acabar de completar la instal·lació de càmeres el 2025 que transmetin en temps real el que passa (tant a les estacions com a l’interior dels combois). Es revisarà la il·luminació a les instal·lacions i els busos disposaran també de videovigilància en línia.
L’experiència dels carrers de Santa Coloma
La iniciativa començarà a Santa Coloma de Gramenet perquè en aquesta ciutat ja es van implantar els agents violeta al carrer, concretament a espais d’oci nocturn, a farmàcies o a pàrquings de 24 hores. TMB considera que l’arribada d’aquesta figura al metro suposarà un creixement exponencial de la quantitat de persones que es poden ajudar.