(ACN) L’Associació de Llevadores del Part a Casa de Catalunya (ALPAC) ha reclamat que el sistema públic es faci càrrec del cost del naixement domiciliari. Consideren que tota dona hauria de tenir l’opció de poder triar les circumstàncies en les quals vol donar a llum i reivindiquen que això inclou el lloc on parir. El part domiciliari té un cost d’uns 2.200 euros, mentre que un d’hospitalari oscil·la entre els 3.000 i els 6.000, segons l’ALPAC.

L’organització afirma que Catalunya és la que comunitat que registra més parts planificats a casa anuals i suposen la meitat de tots els que es fan a l’estat espanyol. A Catalunya hi treballen 64 llevadores de parts domiciliaris i atenen una mitjana de 450 naixements cada any.

L’especialitat de llevadora, una carrera independent

Una altra de les demandes que fan les llevadores és que la seva especialitat torni a ser considerar una carrera independent, al marge de la infermeria, i recuperar un col·legi professional propi. A pocs dies del Dia Internacional de la Llevadora, que es commemora el 5 de maig, la presidenta de l’entitat, Inma Marcos, ha lamentat que la carrera de llevadora va deixar de ser una formació pròpia per passar a ser una especialització dels estudis d’infermeria en plena dictadura, el 1953.

L’organització fa referència a dades de l’OCDE per afirmar que a Catalunya hi ha una ràtio de 31 llevadores per cada 100.000 dones, mentre que a la resta de països europeus és de 69. Afegeix que un estudi del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers fet a 31 hospitals catalans mostra que, al 80 %, la ràtio de llevadores és insuficient per proveir un acompanyament continuat i integral a la dona.