Estudiar ciència pot resultar en alguns casos avorrit, però difícilment ho serà si les classes s’imparteixen en un parc d’atraccions. Un any més, el Fisibado dona l’oportunitat als alumnes a passar una bona estona al Tibidabo, que s’ha convertit per un dia en un laboratori científic gegant. Els joves han après física en un entorn lúdic. S’hi han trobat fins a 19 experiments, que s’han creat a partir del currículum escolar i que permetran als estudiants i als professors aprofitar la pràctica per dur-la també a l’aula. Tots els alumnes s’han mogut lliurement pel parc i han tingut l’ajuda dels mestres i també d’un centenar de voluntaris del Grau d’Enginyeria Física de la UPC. Els alumnes que han triat l’atracció d’El Vaixell Pirata hi han hagut de pujar per experimentar la ingravidesa, i al Diàvolo han pogut aprendre el moviment circular. La majoria dels estudiants que han participat a les activitats han assegurat que amb aquesta iniciativa han entès millor els conceptes de la física.

Un projecte per “fomentar vocacions”

El rector de la UPC, Francesc Torres, ha assegurat que el Fisidabo serveix per “fomentar vocacions com enginyers i científics, i per tirar endavant empreses i projectes”. També s’ha referit a la jornada dedicada a la ciència el president de PATSA, Eloi Badia, que ha qualificat la trobada com “una festa major”. Badia ha afegit que el Tibidabo és aquest divendres “un gran laboratori vivencial” i serveix als alumnes per conèixer la física d’una forma molt pràctica.

tibidabo fisidabo ciencia

Cita multitudinària amb més de 2.000 alumnes

La novetat d’aquest any és que la proposta s’ha obert als alumnes de 4t ESO i de 1r i 2n de batxillerat. Aquesta ampliació ha permès que més de 2.000 alumnes hagin pogut gaudir dels experiments. En les darreres edicions la iniciativa havia estat més reduïda perquè només hi participaven els estudiants del batxillerat internacional del programa de Ciències i Matemàtiques CELLEX. De fet, aquests joves han tornat a participar en aquesta jornada i han creat tres experiments perquè la resta d’alumnes desxifrin els enigmes que se’ls han plantejat.

Fisibado Ciència Tibidabo

Cap de setmana dedicat a la ciència

La proposta científica s’allargarà, per primera vegada, durant el cap de setmana amb un altre format. Els visitants que s’acostin al Tibidabo aquest dissabte 14 d’abril es trobaran amb espectacles i tallers de ciència. Els nens podran fer experiments i els més grans tindran l’oportunitat d’aprendre més coses sobre figures tant rellevants com el matemàtic grec Arquimedes, el físic Isaac Newton i Stephen Hawking, el físic britànic mort recentment. 

Aquest diumenge 15 d’abril hi haurà un espectacle per acomiadar les jornades dedicades a la ciència. El científic Dani Jiménez convidarà els visitants més petits a experimentar amb el comportament que té el nitrogen líquid.