El tercer judici d’un dels llogaters de la Casa Orsola, a la Nova Esquerra de l’Eixample, ha quedat vist per a sentència. Ha estat una vista molt ràpida, de poc més de 10 minuts. En aquest cas es jutja el Basilis, que des del novembre passat està sense contracte de lloguer, tot i que n’ha continuat pagant l’import a la propietat, Lioness Inversiones. El judici s’ha celebrat a la Ciutat de la Justícia, i veïns de la Casa Orsola, del Sindicat de Llogateres i de la Xarxa d’Habitatge de l’Eixample Esquerra hi han anat per donar-li suport.

El cas del Basilis, que fa 15 anys que viu al pis, és molt similar al d’un altre veí, el Tono, que també va anar a judici al mes de febrer, i a qui la propietat tampoc no va renovar el contracte de lloguer. En total hi ha quatre inquilins que Lioness Inversiones ha denunciat perquè els ha finalitzat el contracte, tres dels quals tenen un procediment judicial obert.

Ajornat el primer desnonament, previst per al 19 de maig

En primer judici a un altre veí, en Josep Torrent, la justícia va donar la raó a la propietat, però ara la data que es va fixar la data del desnonament, el proper 19 de maig, s’ha ajornat. Segons han anunciat aquest dilluns la portaveu del Sindicat de Llogateres, Carme Alcarazo, la jutgessa “no ha vist funcions per executar un desnonament encara”, i resta en espera que l’Audiència Provincial s’hi posicioni.

Aquest havia de ser el primer desnonament de veïns de la Casa Orsola, que ja s’havien començat a organitzar per impedir-ho. Ara han convertit aquesta mobilització en una concentració el proper 18 de maig a la tarda “de totes les finques de la ciutat que estan en lluita o que ho han estat en algun moment” per plantejar noves estratègies.

Un conflicte que es remunta a l’octubre del 2021

El conflicte a la Casa Orsola es va començar a gestar a l’octubre del 2021, quan Lioness Inversiones va comprar la finca i va avisar els llogaters que no se’ls renovaria el contracte. Des de llavors, els veïns s’estan mobilitzant per aconseguir quedar-se a casa, ja que els intents de negociació no han arribat a bon port. Asseguren que Lioness Inversiones es nega a negociar, una afirmació que la propietat desmenteix.