investigació

Un home, a qui es coneix com el pacient de Düsseldorf, és el tercer cas al món de curació del VIH. Els metges li van retirar el tractament antiretroviral contra el VIH de forma supervisada per poder sotmetre’l a una trasplantament de cèl·lules mare per tractar una leucèmia. Quatre anys després, el virus no ha reaparegut i els investigadors consideren que aquest pacient és un cas nou de curació. La notícia s’ha fet pública gràcies a un article a la revista ‘Nature medicine’.

Un pacient singular amb una història doble de superació

El 2008 els metges van diagnosticar el VIH al pacient de Düsseldorf, que va començar el tractament antiretroviral. Gràcies a la medicació va controlar la infecció i la presencia del virus es va reduir fins a nivells indetectables a la sang.

El 2012 va arribar un altre diagnòstic: leucèmia. Per tractar la malaltia, li van haver de fer un trasplantament de cèl·lules mare. En aquests casos, es busca una persona donant que tingui una alteració genètica que fa que l’individu no produeixi una de les portes d’entrada del VIH a les cèl·lules i, per tant, dificulta la infecció. Es gairebé com busca una agulla en un paller, però en aquest cas, els metges van trobar la donant idònia.

Només un 1 % de la població té aquesta mutació
i, a més, cal que sigui un donant compatible en l’àmbit sanguini per evitar el rebuig del
trasplantament”
Maria Salgado, coautora de l’estudi

Recuperació completa

Segons expliquen els investigadors, més de cinc anys després del trasplantament, i havent passat per dues recaigudes de la leucèmia i diverses complicacions, el pacient es va estabilitzar. A partir d’aquí, l’equip investigador va decidir retirar-li el tractament antiretroviral contra el VIH. Actualment, l’home té 53 anys i està en bon estat de salut.

Els científics van fer seguiment durant 44 mesos del pacient després de deixar el tractament. En aquest temps, no han detectat cap rastre de virus a la sang ni als teixits. Tampoc no hi han detectat cap resposta immunitària pròpia d’un rebrot viral. Per tot plegat, l’equip científic afirma que la persona s’ha curat de la infecció pel VIH. L’estudi i el seguiment del cas l’ha fet el consorci internacional IciStem, coordinat per l’IrsiCaixa.

Els dos primer casos, a Berlín i Londres

Segons els científics, el pacient de Düsseldorf és el tercer cas de confirmació de cura d’infecció de VIH després dels casos de Berlín i Londres. En conferències també s’ha parlat de la remissió del virus en dos pacients més, un de Nova York i l’altre, el del Hospital City of Hope, situat a Duarte.

Els investigadors subratllen que “cap d’ells té unes característiques immunitàries especials que els permetin controlar la infecció pel VIH de forma espontània, sinó que el virus s’ha eliminat del cos com a
resultat d’una intervenció mèdica”, aclareix Salgado. Això, assegura, marca la diferència respecte a altres casos d’erradicació funcional, en els que el propi cos de les persones tenien factors especials que els permetien controlar el virus.

La recerca per curar el VIH

El pacient de Düsseldorf, doncs, és una tercera prova que demostra que existeix la possibilitat de curar el VIH i encén, de nou, l’esperança del món científic. No obstant això, és una estratègia molt agressiva i no és escalable a la resta de la població, perquè el trasplantament de cèl·lules mare només s’aplica a persones que tenen una malaltia hematològica i no tenen alternativa terapèutica.

En el cas de les persones amb VIH, sí que existeix una alternativa, i és el tractament antiretroviral. “Una possible estratègia amb què ja s’està treballant és introduir la mutació amb teràpia gènica per tal d’aconseguir la curació del VIH sense haver de passar per un trasplantament”, comenta Javier Martínez-Picado, investigador i coautor de l’estudi.