Els robots quirúrgics i els seus braços mecanitzats es fan un lloc cada cop més rellevant als quiròfans dels centres hospitalaris. Ara, l’Hospital Clínic s’ha convertit en el primer centre públic multiespecialitzat de l’estat que ha operat amb l’anomenat Hugo RAS, un robot que fabrica l’empresa Medtronic. El va utilitzar al novembre el cap del Servei d’Urologia i Trasplantament Renal, Antonio Alcaraz, per extirpar una part d’un ronyó afectada per un tumor.

El sistema Hugo permet al cirurgià operar amb precisió i amb una visió 3D d’alta definició. El professional està situat en una plataforma que es pot moure fàcilment i, des d’allà, fa anar els braços del robot i veu el pacient a través d’una pantalla. Segons el Clínic, es tracta d’un tipus de cirurgia mínimament invasiva que, de moment, es fa servir en urologia, però que s’espera que també s’arribi a utilitzar en operacions ginecològiques i cirurgia general.

Antonio Alcaraz fent la cirurgia de ronyó al novembre

Alcaraz, cirurgià del Clínic: “Permetrà operar més pacients amb menor cost”

El doctor Alcaraz ressalta que un dels avantatges de treballar amb el robot Hugo és que “permetrà operar més pacients amb menor cost, cosa molt necessària en el sistema públic de salut”. Pel que fa a la tècnica, el doctor també destaca que l’Hugo té una consola oberta que facilita el contacte del cirurgià amb la resta del quiròfan i que els braços independents li donen potencialment més versatilitat en comparació amb altres robots.

Per acabar, Alcaraz apunta que la cirurgia robòtica, a diferència de la laparoscòpica, és més confortable. El professional treballa més còmode: assegut, amb els braços ben recolzats… i això repercuteix en el pacient. De fet, el robot Hugo té avantatges per als operats perquè la cirurgia mínimament invasiva en facilita la recuperació. Hi ha menys incisions, menys complicacions i menys pèrdues de sang; s’aconsegueix, així, reduir la mida de les cicatrius i els dies d’hospitalització.