Són nombroses les dites o refranys populars que ens avisen de comportament del mes de març a Catalunya pel que fa al temps, la majoria fan referència al seu caràcter inestable i especialment contrastat pel que fa al termòmetre. El d’enguany ha acomplert i, sense cap mena de dubte, tots els requisits i s’ha convertit en un dels més moguts dels darrers anys a Barcelona.

La nevada del 20 de març (12 cm), la segona nevada tardana més abundant de la sèrie climàtica de l’Observatori Fabra, va ser un dels esdeveniments meteorològics més rellevants, però ni de bon tros l’únic a recordar. Cal destacar, també, l’observació d’una tempesta i de diverses mànegues marines davant de Barcelona la matinada del dia 6 de març,  Segons Alfons Puertas,  l’observador de l’Observatori Fabra, se’n van arribar a veure fins a 6 en diferents instants. També cal destacar l’espectacular arc de Sant Martí del capvespre del 26 de març, un dels més fotogènics dels últims mesos.

Les dades climàtiques

El tercer mes de l’any ha estat molt més plujós de l’habitual,  unes dues vegades i mitja més, i ha arribat a acumular fins a 114 litres per metre quadrat. Una bona porció d’aquesta precipitació es va recollir el dia 24, concretament 49, 5 litres. D’aquella jornada cal destacar-ne que es va arribar a veure aiguaneu a l’Observatori Fabra durant uns minuts, la vuitena vegada que es veia neu o aiguaneu a Barcelona aquest 2018.

Curiosament, des del dia 1 de gener s’han comptat 281 litres per metre quadrat, una mica menys de la meitat de la que sol caure al llarg de l’any a Barcelona.

Pel que fa al termòmetre, el març va finalitzar amb una temperatura mitjana de 10,8 ºC, un valor pròxim a la mitjana, només 0,1 ºC per damunt segons les dades de l’Observatori Fabra. La temperatura més elevada la van anotar el dia 10 (19,9 ºC) i la més baixa el dia de la nevada (0 ºC).

El mes d’abril s’ha iniciat amb tranquil·litat però amb previsió de canvis a uns quants dies vista.