El Telèfon de l’Esperança de Barcelona bat rècords aquest 2019 amb 30.888 trucades ateses, 5.000 més que l’any anterior. Els responsables atribueixen aquest augment de trucades a la difusió que s’ha fet del servei en mitjans de comunicació i a la presència en xarxes socials.

Telèfon de l’Esperança: 93 414 48 48

El Telèfon de l’Esperança, que és gratuït, anònim i confidencial, atén tot tipus de trucades de gent que necessita algú amb qui parlar. Gairebé la meitat de les atencions estan relacionades amb la salut mental, és a dir, amb persones que pateixen depressió, angoixades o que volen conversar sobre suïcidi. Un 23 % dels atesos truquen per problemes com el dol, la incomunicació o la soledat i un 12 % és gent que té problemes amb la parella, amb la família o per violència masclista.

Un telèfon especial per atendre casos relacionats amb el suïcidi

Com a novetat, el servei vol incorporar un nou telèfon el proper any per atendre exclusivament les trucades relacionades amb el suïcidi. Tot i que de mitjana només reben 150 trucades d’aquest tipus a l’any, l’organització considera que és important poder-les tractar amb un personal especialment format per aquesta tasca.

Per fer-ho possible, necessiten 20 voluntaris més que puguin cobrir aquest servei especial i que tinguin, com a mínim, 10 hores mensuals disponibles.

Mig segle atenent trucades

El Telèfon de l’Esperança de Barcelona va néixer l’any 1969, impulsat pel psicòleg i mossèn Miquel Àngel Terribas, de manera que aquest any fa mig segle. Actualment, hi treballen 170 voluntaris amb formació i s’hi pot trucar les 24 hores del dia dels 365 dies de l’any.

Els seus responsables fan una crida a fer donacions i a fer-se voluntari per assegurar la pervivència d’aquest servei. De fet, qualsevol persona s’hi pot apuntar tot i que haurà de rebre una formació que, posteriorment, serà avaluada per valorar si és apte a l’hora d’atendre el tipus de trucades que reben.

Com a curiositat, l’organització destaca que quan reben més trucades és els dilluns i, sobretot, en les franges horàries de 12 a 13 h i de les 20 a 21 h.