operació Judes Sabadell

(ACN) Ferran Jolis i Alexis Codina, dos dels CDR detinguts el 23 de setembre en el marc de l’operació Judes, han sortit de la presó de Soto del Real poc abans de les nou de la nit d’aquest divendres, 27 de desembre. L’Audiència Nacional va acordar dijous la llibertat sota fiança de 5.000 euros per a Jolis i, segons consta en la resolució judicial, s’ha valorat que no ha tingut “contacte material amb explosius”. A Codina se li ha imposat una fiança de 10.000 euros, ja que encara que no tenia explosius al seu domicili sí que s’hi van trobar “substàncies precursores”.

La sala penal de l’Audiència Nacional ja va alliberar tres CDR la setmana passada –Xavier Duch, Eduard Garzón i Txevi Buïgas– i queden a la presó Jordi Ros i Germinal Tomás.
L’operació Judes es va dur a terme abans de la sentència del procés i va acabar amb nou persones detingudes –set de les quals van ingressar a la presó–, acusades de pertinença a organització terrorista, estralls en grau de conspiració i fabricació i tinença d’explosius.

Fiances de 5.000 € i 10.000 €

Segons la resolució judicial, l’Audiència Nacional ha valorat que Jolis forma part dels investigats que “no van tenir contacte material amb explosius tot i la seva participació en els fets”. Per això li ha modificat la situació de presó incondicional, que ha pogut eludir pagant una fiança de 5.000 euros. En la mateixa resolució es recull que la fiscalia no es va oposar a la possibilitat de fixar aquesta fiança a l’empresonat. Jolis haurà de comparèixer setmanalment als jutjats, té prohibit sortir de l’Estat sense autorització judicial, se li ha retirat el passaport i haurà de fixar un telèfon de contacte per poder ser localitzat, un domicili i designar una persona per rebre qualsevol tipus de comunicació judicial.

No tenia explosius, sinó “precursors”

Pel que fa a Alexis Codina, la resolució de l’Audiència Nacional acordava dijous llibertat sota fiança de 10.000 euros, la més elevada fins ara. La resolució de l’Audiència Nacional estima parcialment el recurs presentat per la defensa de Codina i conclou que aquest no tenia explosius al seu domicili, sinó “precursors”. “No existeix en l’escorcoll del domicili la substància termita, sinó precursors d’aquesta”, diu la resolució. El sumari del cas situa Codina com un dels membres del “nucli productor” d’explosius.

Codina haurà de presentar-se setmanalment davant del jutjat o la comissaria dels Mossos més pròxima a casa seva, no pot sortir del territori perquè se li ha retirat el passaport i haurà de comunicar el domicili on se’l pot localitzar. La sala penal ha constatat que no han trobat en la pericial que van fer els dos tècnics del grup de desactivació d’explosius de la Guàrdia Civil de Barcelona cap referència “a l’existència d’explosius” entre les substàncies trobades al seu domicili, sinó “únicament de substàncies que degudament barrejades i seguint els corresponents procediments tècnics podrien arribar a convertir-se en explosius”.