Una noia sahrauí de 18 anys ha estat sis dies retinguda a la comissaria de la Policia Nacional de l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat després de volar amb un passaport algerià fals i d’haver sol·licitat l’asil, que li ha estat denegat en primera instància. Segons han informat la seva advocada i entitats com Sàhara Dempeus, la jove va fugir del seu país, el Sàhara Occidental, perquè el seu pare la volia obligar a casar-se amb un home que no coneixia sota amenaça de mort si no obeïa.

Tot i aquesta difícil situació familiar, la Subdelegació General d’Asil, amb seu Madrid, va denegar la sol·licitud de la jove perquè considerava que el relat no era “verosímil” en no donar detalls més concrets sobre el matrimoni que havia de contraure el proper 1 de gener. L’advocada d’ofici del Col·legi d’Advocats de Barcelona que representa la jove, Natalia Castellano, ha argumentat que la noia tan sols sabia la data en què el seu pare la volia casar a canvi de diners, però que no sabia res més del qui havia de ser el seu marit. Finalment, després de presentar un recurs i sis dies més tard d’haver aterrat a Barcelona, la sol·licitud d’asil ha estat acceptada i ara les institucions han d’estudiar el seu cas en profunditat i respondre si li donen l’estatus de refugiada en un termini màxim de sis mesos.

El Secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, ha seguit el cas de prop i ha celebrat que, finalment, la jove pugui quedar-se a Espanya, i no hagi estat deportada, en espera de saber la decisió final sobre la seva sol·licitud d’asil. De fet, la Generalitat de Catalunya ha intercanviat converses amb el Ministeri de Treball i amb el d’Interior per reconsiderar el cas, com ha confirmat el mateix Amorós a través del seu compte de Twitter.

Por de represàlies

La jove de 18 anys va arribar a l’aeroport del Prat diumenge, 22 de desembre, després de fugir del Sàhara Occidental, el seu país d’origen. Segons l’advocada Natalia Castellano, el pare de la noia l’havia maltractat en diverses ocasions, tant física com verbalment, per no acudir a les cites amb el seu promès, molt més gran que ella i amb qui ella no es volia casar.

“Ella sap que aquí les dones som lliures i vol decidir amb qui casar-se”

Després d’aconseguir un préstec per comprar un passaport algerià fals, ja que el Sàhara Occidental no té un Estat al darrere que li pugui donar suport, va volar fins a Catalunya i quan anava a passar el control d’estrangeria de l’aeroport la van retenir. L’advocada ha assegurat que la noia no només té por del seu pare sinó de tota la família perquè creu que la rebutjaran en haver desobeït el seu pare.

Després d’aconseguir l’estatus de sol·licitant d’asil, la noia s’establirà a casa d’uns familiars que viuen a l’estat espanyol.