Butaques d'un teatre
Foto: Leo García Mendez

(ACN i redacció) La pròrroga de les restriccions vigents fins al 7 de febrer anunciada pel govern ha provocat la reacció de teatres, gimnasos i associacions esportives.

La presidenta de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA), Isabel Vidal, ha assegurat que el confinament municipal perjudica “moltíssim” el sector teatral, que depèn dels moviments de població. Les mesures vigents estableixen també un topall del 50 % de l’aforament dels teatres. Malgrat tot, la presidenta d’ADETCA ha agraït que es mantinguin els teatres oberts, ja que considera que “és l’única manera de donar feina i servei al ciutadà”.

El president del Gremi de Cinemes de Catalunya, Camilo Tarrazón, també ha assegurat que és “positiu” que les sales segueixin obertes dues setmanes més, sobretot “veient el panorama en el conjunt de l’estat”. Igualment, ha dit que veuen amb “frustració” la mesura del govern “perquè vol dir que el confinament municipal, que penalitza molt els cinemes, continua en marxa”.

Els llibreters acusen el govern de deixadesa

Les llibreries també es queixen de la pròrroga de les restriccions, en el seu cas pel que fa als horaris de tancament. La presidenta del Gremi de Llibreters, Maria Carme Ferrer, ha acusat de “deixadesa” el govern amb les llibreries. Mantenir les restriccions significa que les llibreries no podran obrir en cap de setmana i les de més de 400 metres quadrats, a més, continuaran tancades també la resta de la setmana perquè no poden acotar l’espai, com s’havia interpretat fins ara.

Ferrer ha criticat de nou que no es considerin les llibreries com a bé essencial i ha demanat ajudes a l’executiu davant les pèrdues. Ha recordat que el 22 de setembre es va decretar la cultura com a bé essencial: “No s’entén que els llibres, que donen vida en aquesta època tan difícil, no es considerin com un bé essencial com ha dit el mateix govern”.

El sector esportiu, “tocat de mort”

Pel que fa al sector esportiu, el president de l’Associació d’Empresaris de Clubs Catalans de Fitness, August Tarragó, ha dit que el sector està “tocat de mort” perquè des del 14 de març han estat un 68,45 % dels dies tancats o amb un “tancament encobert”. Assegura que “hi ha una crisi amb majúscules” i ha demanat una “taula sectorial per plantejar millors solucions”. Per aquest motiu Tarragó ha exigit al govern “plantejar un pla de recuperació del sector potent” i ha demanat “diners” com els que s’aporten en altres països europeus o de la resta del món.

D’altra banda, diverses associacions esportives han demanat empara aquest dimecres al síndic de greuges per revertir les restriccions del govern que els impedeixen fer activitat normal arran de la pandèmia. Les entitats es queixen que no han rebut prou ajudes i que només han arribat als centres esportius, que, asseguren, representen el 21 % del sector esportiu amb afany de lucre. A més, demanen al govern que consideri l’activitat física d’utilitat pública i servei essencial, que es permeti l’obertura amb condicions de seguretat i que es creï una taula de diàleg amb el sector.

Recollida de signatures

Els gimnasos DiR també han lamentat que “és la cinquena vegada, des que es va iniciar la pandèmia, que els gimnasos han de cessar l’activitat durant uns dies en els últims nou mesos, a més de diversos períodes de pròrroga”. Per aquest motiu, han posat en marxa una recollida de signatures a través de la plataforma Change.org per demanar la reobertura dels gimnasos i centres esportius. Asseguren que 12.000 persones ja han signat la campanya de suport.

La UFEC, l’Indescat, l’Adecaf, el COPLEFC i Gestiona han advertit que l’aturada de competicions esportives catalanes suposarà una baixada de rendiment respecte a la resta d’esportistes de l’estat.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a