Tanques, precintes i senyalitzacions de perill envolten des de fa uns dies l’antic Pavelló de les Elèctriques, a la muntanya Montjuïc, per risc d’esfondrament de la coberta. L’Ajuntament ha decidit tapiar i blindar l’edifici, així com tots els accessos al recinte, amb un perímetre de seguretat per evitar-hi qualsevol tipus d’incursió.

El pavelló, situat a l’avinguda dels Montanyans, molt a prop del MNAC i el Poble Espanyol, fa anys que resta oblidat i en un estat avançat de degradació. L’edifici està catalogat amb un nivell D i destaca per ser dels últims pavellons comercials vinculats a l‘Exposició Internacional del 1929 que, fins ara, ha sobreviscut als enderrocs.

Temor d’un hipotètic enderroc

Després d’una visita tècnica conjunta de Bombers de Barcelona i la Guàrdia Urbana, l’Ajuntament ha pres la decisió de tapiar l’edifici i tancar-ne tots els accessos. Segons ha explicat el consistori a betevé, s’han monitoritzat tots els punts amb possibles ocupacions amb risc per a les persones.

Entitats i veïns de l’entorn temen també pel futur de l’edifici abandonat, perquè el nivell de catalogació que té permet que s’enderroqui si abans se’n documenta amb imatges la necessitat. Josep Fabra, veí i membre del Centre d’Estudis i Recerca Històrica del Poble-sec, assenyala que, tot i que el recinte no té un valor arquitectònic destacat, sí que és testimoni d’una història important per a la zona.

Un edifici catalogat abandonat des del 2003

El pavelló el van construir les elèctriques Riegos y Fuerza del Ebro SA, Energia Eléctrica de Cataluña i la Compañía Barcelonesa de Electricidad en el marc de l’Exposició Internacional del 1929. A dins, s’hi feien sessions de cinema que detallaven el procés per produir i distribuir electricitat a Catalunya.

Segons explica Fabra, l’edifici també va funcionar com a escola durant la Guerra Civil Espanyola i posteriorment es va convertir en seu i museu de l’Institut Botànic de Montjuïc fins al 2003. Des d’aleshores l’antic pavelló roman tancat i abandonat, en un procés de degradació continu.