Des que es van instal·lar les tanques antisenglars al carrer de la Belladona, a Can Rectoret, els senglars han deixat de ser un problema per als veïns, almenys pel que fa a la brutícia. Dia sí dia també es llevaven amb les bosses de brossa escampades pel carrer i els contenidors tirats per terra. Ara, dos mesos després de la col·locació de les tanques, ja es pot afirmar que la situació ha canviat completament. Els senglars no poden accedir als contenidors i per tant ni s’hi apropen.

Tanques antisenglars, un èxit no extrapolable

A finals de novembre es va instal·lar la prova pilot de les tanques antisenglars al carrer de la Belladona. La setmana passada es van col·locar a la plaça del Teix i properament s’instal·laran al passeig de les Aigües amb el carrer de Carroç. Tot i l’èxit de les tanques, l’Ajuntament ha explicat que no es preveu estendre-les a més punts -si bé no es descarta del tot- perquè tenen un cost elevat i perquè és difícil encabir-les en algunes ubicacions.

Les barres antibolcada són la propera aposta

Aquest mes de febrer es provaran altres estratègies. La principal serà la col·locació de barres antibolcada als contenidors en 50 punts conflictius a partir del 20 de febrer. “Les barres són una bona solució però també les hem de provar. Sabem que estan funcionant en altres llocs i hi estem fent algunes millores com posar una planxa al darrere per evitar que posin el morro per sota i aboquin els contenidors”, explica Carlos Vázquez, director de Neteja i Gestió de Residus de l’Ajuntament de Barcelona. També han de valorar si el mètode funciona amb el veïnat i el servei de recollida.

Les barres antibolcada es començaran a col·locar als contenidors el 20 de febrer

Retirada de papereres als barris de muntanya

D’altra banda, aquest mes també està previst que es retirin la majoria de papereres dels barris de muntanya de Sarrià – Sant Gervasi i que només s’hi deixin les que siguin essencials. Es tracta d’una petició que, de fet, ha sorgit dels mateixos veïns de la zona.

Així doncs l’Ajuntament aborda el problema dels senglars i la brossa amb tres estratègies: les tanques de fusta, les barres antibolcada i la retirada de papereres. Tot, amb l’objectiu que els senglars deixin de buscar menjar a les zones periurbanes.

Els ancoratges no van funcionar

Abans d’instal·lar aquestes tanques de fusta amb doble pestell al voltant dels contenidors, l’Ajuntament ja havia provat altres mètodes per evitar els problemes de brutícia causats pels senglars, com ara els ancoratges a la part inferior dels contenidors que els subjectaven a terra. Aquesta mesura, però, no va funcionar perquè els senglars podien accedir als contenidors per la part superior i, a més, havien après a treure’ls de l’ancoratge a cops de morro. I en el cas de no aconseguir-ho, simplement els trencaven.

El que sí que ha funcionat ha estat la substitució de contenidors per altres de més pesants i sense rodes i les tanques antisenglars a les ubicacions en què no es podien col·locar els contenidors grans per raons d’orografia o mida dels carrers.