Els arxius municipals de Sants-Montjuïc i de les Corts estan tancats temporalment perquè s’ha detectat una infecció fúngica en una part dels seus documents. La infecció es va detectar al novembre i segons els experts està relacionada amb els sis mesos continuats d’altes temperatures que es van viure durant la segona meitat del 2022 i que haurien afavorit la proliferació dels microorganismes. Els conservadors ja treballen en la restauració dels documents afectats.

La primera infecció d’aquestes magnituds des dels anys 90

La infecció de fongs ha afectat la documentació conservada als dipòsits dels arxius municipals. Els conservadors i el personal de l’Arxiu Municipal treballen des de fa algunes setmanes per identificar-ne l’abast i iniciar el tractament de la documentació afectada. Es tracta d’una afectació típica dels arxius on hi ha documents de paper, fotografies i diapositives. Segons la cap del Centres d’Arxius de Barcelona, Anna Pazos, la infecció s’ha agafat a temps i no s’ha perdut cap document. De fet, es tracta de la primera infecció d’aquestes magnituds des dels anys 90, quan es va haver de tancar al públic l’Arxiu Municipal Contemporani, també per fongs.

Temperatura i humitat elevades, les aliades dels fongs

A l’Arxiu de Sants-Montjuïc hi ha 22.000 caixes al dipòsit, de les quals n’hi ha 6.000 afectades pels fongs. La proliferació d’aquests microorganismes es deu segons els tècnics municipals a causes ambientals derivades de les temperatures elevades sostingudes en un període llarg de temps. “Els dipòsits estan en soterranis i, tot i que estan climatitzats, no tenen llum i ventilació natural. A més, una mica de pols pot afavorir l’aparició del fong”, ha explicat a betevé la responsable dels Arxius Municipals de Barcelona. Assegura que s’han inspeccionat la resta d’arxius de la ciutat i que no s’hi ha detectat la mateixa infecció.

Una feina de neteja quirúrgica que durarà quatre mesos

Els conservadors ja han començat a netejar i desinfectar les caixes i documents afectats pels fongs. Ho fan amb una dissolució d’aigua i alcohol. Les caixes afectades es reemplacen per unes de noves i la resta de documents es desinfecten de manera preventiva. Aquestes tasques són manuals i laborioses i, per l’elevat nombre de documents a tractar, es calcula que aquests treballs s’allargaran uns quatre mesos. La idea és reobrir els arxius tancats al públic al maig.

Aspecte dels fongs detectats a l’Arxiu Municipal Sants-Montjuïc

Un equipament tancat al públic per evitar problemes de salut als usuaris

Les persones que estan treballant en l’eliminació de la infecció fúngica ho fan amb les mesures de protecció adequada, ja que aquest tipus de microorganismes poden afectar la salut de les persones amb problemes respiratoris, sensibilitat als fongs o al·lèrgies ambientals. Per això l’Ajuntament ha decidit tancar temporalment al públic els arxius afectats per la infecció per evitar possibles problemes de salut als usuaris.