Les residències de gent gran estan expectants davant la possible arribada d’una sisena onada de la pandèmia del coronavirus. Tot i així, assenyalen que el punt de partida és molt diferent. Un equip del programa ‘Via 15’, de betevé, ha entrat a un geriàtric del barri de Gràcia de Barcelona per constatar en quina situació es troben. En aquest centre asseguren que “la situació està millor, s’han recuperat les visites i afronten bastant bé la tardor”, tenint en compte que hi ha altres virus estacionals, com la grip.

Anna Portero, infermera de la Residència de Gent Gran de Gràcia, explica que quan tenen un pacient amb febre el primer que fan és “descartar que pugui tenir covid amb un test ràpid”. D’altra banda, Montse Mayor, auxiliar de geriatria del mateix centre, assenyala que “està tot molt controlat”, com “les entrades i sortides dels familiars”. Això sí, hi ha un dispositiu de control estricte per a totes les persones que accedeixen a l’edifici: es pren la temperatura a tothom i hi ha un registre amb el nom i telèfon de contacte, a banda de les mesures habituals de mascareta i higiene de mans.

Les residències, víctimes de la primera onada

La primera onada del coronavirus es va acarnissar amb les persones d’edat avançada. Les residències van patir-ne les conseqüències sense tenir el material necessari i molta gent gran va contagiar-se. A la Residència de Gent Gran de Gràcia, de titularitat de la Generalitat, Adelina Loan, una de les residents, explica que va passar el coronavirus però que no li “va fer cap mal” i va “estar dos dies a l’hospital sense saber-ne el perquè”. D’altres no van tenir tanta sort com l’Adelina.

El confinament als centres de gent gran va ser especialment feixuc perquè s’hi van prohibir les visites de familiars. Això va ser un cop emocionalment dur per a molts residents. Amb els mesos, la flexibilització de les restriccions va retornar l’alegria a moltes persones grans. Carmen Asín també és una resident de la Residència de Gent Gran de Gràcia i recorda que quan li donaven la notícia que tindria la visita d’un familiar, aquella nit no dormia pensant a veure’ls.

Recuperació del règim de visites

Actualment, la Residència de Gent Gran de Gràcia és verda. Això vol dir que no té ni positius confirmats ni sospitosos. Per això, s’hi ha recuperat el règim de visites de familiars als interns. Asun Soto, directora de la Residència de Gent Gran de Gràcia, assegura que “no hi ha límit de visites, ni visitants ni temps, poden tenir contacte físic amb mesures de mascareta i rentat de mans”. L’única limitació, assenyala Soto, és que ha de ser reservant cita.

Bona part de les activitats també s’han reprès, com la teràpia amb animals i les sortides pel barri. Al gener, si la situació continua estable, se’n reprendran d’altres, com la musicoteràpia. Tot i això, els centres geriàtrics estan molt pendents de l’evolució de la pandèmia per si cal tornar a aplicar restriccions. D’això dependran, per exemple, les sortides dels residents per fer els àpats de Nadal amb les seves famílies.