El catedràtic de dret processal de la Universitat de Barcelona (UB), Jordi Nieva, considera que el suplicatori que van demanar Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull per exercir de diputats al Congrés i al Senat l’havien d’haver tramitat abans. Ho va dir aquest dijous, en una entrevista al ‘btvnoticíes vespre’ sobre el judici del procés.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”EN DIRECTE: Judici del procés” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/judici-proces-directe/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column]

Els advocats van fer la petició mitjançant un escrit en què demanen la llibertat dels presos electes per poder exercir com a diputats i recollir l’acta el proper 21 de maig al Congrés i al Senat, en el cas de Raül Romeva. En els documents, les defenses sol·liciten al tribunal que tramiti el que es coneix com a suplicatori, una fórmula que consisteix a demanar l’autorització a les Corts per processar els acusats.

Ara bé, Nieva considera que aquesta petició està fora de lloc perquè s’ha de formular en la fase d’instrucció de la causa i abans de dictar la interlocutòria de processament. El catedràtic apunta que en el cas del judici del procés la fase d’investigació ja està superada i els presos ja estan processats, la majoria pel delicte de rebel·lió. Per això considera que el tribunal “respondrà negativament” a la petició dels presos independentistes que van sortir escollits diputats en les eleccions generals del 28 d’abril.

Nieva creu que el tribunal els concedirà la llibertat sota custòdia i, per tant, ordenarà que agents de la policia els acompanyin al Congrés i al Senat a recollir l’acta per després tornar a la presó.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”ÚLTIMES NOTÍCIES: Judici del procés” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/judici-proces/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209456058{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;border-radius: 5px !important;}” el_id=”caixa-negra”]

“Prendran possessió i seran suspesos”

Un cop recollida l’acta de diputats, si continuen en presó preventiva, els presos electes hauran d’exercir les seves funcions privats de llibertat, cosa que la llei permet perquè no hi ha sentència ferma. Ara bé, el catedràtic pronostica que, un cop siguin diputats, el tribunal els suspendrà d’acord amb l’article 384 bis de la Llei d’enjudiciament criminal, que permet suspendre de les funcions quan hi ha dictada la presó preventiva i el processament és per delicte de terrorisme o rebel·lió.

D’aquesta manera, Nieva apunta que això “passarà”, igual que va succeir al Parlament. Creu que la suspensió serà “pràcticament automàtica”.

Comparteix a: