Fa un any que la Cecília va impulsar l'entitat Després del Suïcidi-Associació de Supervivents. L'objectiu: generar un espai per a l'acompanyament i suport en el dol a les persones que han perdut familiars i amics a causa del suïcidi. En aquests 12 mesos, han rebut centenars de trucades per demanar assessorament. CECÍLIA BORRÀS, presidenta de l'associació DSAS "Posa en evidència que era una acció molt necessària. Poder parlar sense tabús, sense perjudicis, sense por de la mort per suïcidi." Tot i això, assegura que continua sent un tema tabú. Els experts creuen que encara se'n parla poc i que això no és positiu per als qui l'han viscut de prop. VÍCTOR PÉREZ, cap de la Unitat de Psiquiatria de l'Hospital de Sant Pau "Si al duelo por la muerte le añades un sentimiento de culpa, de ¿por qué no hemos hecho algo por evitarlo?, es muy difícil superarlo. Es gente que tiene que echar mano de los amigos, la familia. Pero lo que mas ayuda a este tipo de personas es poder hablar con gente que ha pasado por esta situación previamente". I no parlar-ne públicament, tampoc no ajuda a frenar-ne el nombre de casos. De fet el suïcidi és una de les principals causes de mort a Espanya. Cada any moren unes 3.500 persones, una xifra superior, per exemple, a les 2.000 que ho fan en accidents de trànsit. VÍCTOR PÉREZ, cap de la Unitat de Psiquiatria de l'Hospital de Sant Pau "Siempre se habia dicho que hablar del sucidio era un problema. En estos momentos la consigna europea es: tenemos un problema muy importante. Tenemos que hablar de ello, des de el punto de vista profesional, relacionándolo con la enfermedad y intentando buscar aquello que nos ayude a prevenirlo." El 85% dels suïcidis estan causats per malalties mentals, però hi ha altres factors que poden influir-hi. Un exemple n'és la crisi econòmica.Tot i això, els experts asseguren que no s'hi pot establir una relació directa, perquè el nombre de suïcidis no ha variat des de fa anys.

L’entitat Després del Suïcidi-Associació de Supervivents (DSAS) es va crear fa aproximadament un any a Barcelona, amb la col·laboració d’especialistes de l’Hospital de Sant Pau. Tots els  integrants han viscut de prop la mort d’algun familiar a causa del suïcidi. Organitzen trobades i ofereixen orientació i un espai d’escolta per a qui ho necessita. En aquests primers mesos han rebut centenars de trucades i de correus sol·licitant ajuda des de tot l’Estat, ja que és l’única entitat d’aquestes característiques que existeix a Espanya. En altres països, com els Estats Units, hi són més habituals.

Els psiquiatres creuen que per superar una mort per suïcidi és necessari parlar-ne i fer-ho amb gent que ha passat pel mateix. Asseguren que encara existeixen molts tabús a l’hora d’afrontar el tema i que és bo que se’n parli públicament.

Actualment a Espanya moren unes 3.500 persones cada any per suïcidi. Al darrere del 90% dels casos hi havia una malaltia mental. Hi ha altres motius que poden influir-hi. Els experts creuen, però, que encara és aviat per vincular-hi la crisi econòmica, perquè les xifres oficials no han variat en els últims anys.