El Consell de Govern de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha aprovat amb 29 vots a favor, 24 en contra i 1 en blanc “deixar sense dotació econòmica 78 places ocupades pel personal d’administració i serveis (PAS) interí”, és a dir, tira endavant amb els 78 acomiadaments previstos inicialment. De poc hauran servit, doncs, les nombroses mobilitzacions del personal i els estudiants del centres si aquest dimarts el Consell Social de la universitat ratifica l’acord de l’òrgan de govern. Aquests podrien no ser els únics acomiadaments previstos a la UPC, sotmesa a un pla d’ajust econòmic molt sever després d’haver acumulat un dèficit de 111 milions d’euros. Segons el pressupost de 2013, la universitat té previst no renovar el contracte de 250 professors associats.

Segons els treballadors, la gerència de la UPC ha posat pals a les rodes a les seves propostes, unes mesures que preveien, per exemple, reduir els complements salarials dels caps de servei i disminuir el sou del personal de confiança. Els afectats denuncien que la UPC no s’ha mogut de la seva posició inicial i que no ha tingut en compte què suposa enviar 78 persones a l’atur. Per la seva banda, la gerència de la universitat manté la intenció de portar els acomiadaments al Consell Social aquest dimarts al matí.

Des de la UPC asseguren que no ha estat possible arribar a un acord amb els afectats per reduir-los la jornada i el sou i remarquen a que han pres la decisió basant-se en les conclusions de la Comissió econòmica i d’infraestructures (CEI). Aquest organisme, que ha estudiat si es podia reduir el pressupost en 1.480.000 euros sense tocar els llocs de treball, ha conclòs que no és possible. Segons el CEI, l’estalvi aconseguit retallant altres partides no arribaria a la xifra compromesa. De fet, el rector del centre, Antoni Giró, ja va dir a l’abril que els ajustaments laborals eren “necessaris”.