L'Ajuntament vol gestionar l'espai públic, al Fòrum, que se cedeix a la FECAC perquè hi organitzi la Feria de Abril. Per tant vol ser l'Administració municipal qui otorgui i cobri les llicències als firaires, com es fa en esdeveniments similars, i no deixar-ho en mans de la FECAC, tal com estableix el conveni signat fa set anys. D'aquesta manera es vol garantir que la Feria se celebra amb plena transparència i sense cap mena d'irregularitat. JOAQUIM FORN El govern ha acceptat aquest compromís a proposta d'Unitat per Barcelona, que afirma que la FECAC feia pagar als paradistes fins a cinc vegades més en taxes i gaudia d'uns privilegis insòlits, com ara transport gratuït o subvencions. JORDI PORTABELLA Des de la FECAC, veuen bé aquests canvis sempre que l'Ajuntament assumeixi la gestió de les llicències però també la seguretat, la neteja i els sanitaris. Les negociacions començaran un cop acabi l'edició d'aquest any perque el conveni pugui entrar en vigor l'any que ve.

L’Ajuntament pensa revisar el conveni amb la Federació d’Entitats Culturals Andaluses de Catalunya (FECAC) per tal d’intervenir més directament en la gestió de la Feria de Abril de Catalunya, que enguany se celebrarà entre el 27 d’abril i el 6 de maig. La negociació es farà un cop acabada l’edició de 2012, i està previst que entri en vigor de cara a l’edició de l’any que ve.

La proposta ha estat impulsada pel grup d’Unitat per Barcelona i s’ha aprovat en la Comissió de Presidència, amb l’objectiu d’aconseguir una major transparència de la festa. Així ho ha dit el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament, Joaquim Forn, que ha dit que la mesura pretén que la Feria “es desenvolupi amb la màxima claredat i seguretat, i no hi hagi cap tipus d’irregularitat”.

Portabella: “Punt final als enormes privilegis de la fira”

El grup d’Unitat per Barcelona s’ha mostrat molt satisfet que l’Ajuntament revisi el conveni amb la FECAC a petició seva. El president del grup, Jordi Portabella, ha assegurat que la mesura posa fi a una situació anòmala, en què l’entitat gestionava lliurement la concessió de les llicències als firaires. “Per primera vegada la Feria de Abril rebrà el mateix tracte de normalitat, equiparable amb la resta de fires i esdeveniments que se celebren a la ciutat.”

Portabella creu que la Feria de Abril ha gaudit d’“enormes privilegis”, com el transport públic gratuït, i també ha carregat contra el comportament “intimidatori” de la FECAC amb els firaires, que ha arribat a cobrar fins a cinc vegades més de l’estipulat per aconseguir una parada. La proposta de revisió de conveni havia estat presentada el 2008, però no va comptar amb majoria suficient per prosperar, amb els vots en contra del PSC

Segons dades d’UxB, la Feria de Abril de Catalunya va rebre el 2010 un total de 219.300€ en subvencions de les institucions públiques catalanes, entre Ajuntament (85.000€), Diputació (85.000€) i Generalitat (49.300€).