Centenars de persones i centenars d'espelmes per mostrar el suport dels ciutadans als milers i milers de refugiats que fugen dels conflictes bèl•lics dels seus països d'origen. Els organitzadors d'aquesta concentració, la plataforma Mare Mortum, volen que es concreti al més ràpidament possible una xarxa real de municipis acollidors. De ciutadans disposats a acollir un refugiat a casa seva no en falten. "Ens estem plantejant acollir-los i si no fos possible amb espai, acollir-los amb els nostre acompanyament, dóna’ls-hi acompanyament i ajut." "Por supuesto en mi casa hay una habitación para cualquier persona que lo necesite" "Jo podria col•laborar, a casa no, però si amb una aportació econòmica o bé fent treballs en llocs d'acollida de refugiats." "Ens ho hem plantejat i la veritat es que faríem el possible per poder-ho fer." BEATRIU GUARRO, portaveu de la plataforma Stop Mare Mortum: "Acollir una persona refugiada no es fàcil, a més a més, l'Estat es qui decideix aquestes coses ha decidit finalment que a Catalunya hi hagi un cupo de 28 persones." Precisament des de l'Ajuntament de Barcelona, que dimarts passat ja va fer els primers passos per crear la xarxa de ciutats refugi, s'ha obert una adreça de correu electrònic per poder canalitzar tots els oferiments ciutadans que desitgin col•laborar amb l'acollida de refugiats a la ciutat. Dilluns es faran els primers contactes per concretar totes les iniciatives per donar suport als refugiats amb una reunió a la qual assistiran l'alcaldessa, Ada Colau, i la vicepresidenta del govern, Neus Munté

La concentració segurament hauria aplegat més persones, especialment aquelles que viuen fora de Barcelona, si no hagués estat per la pluja. Part de l’opinió pública, encara està consternada per les imatges del nen sirià mort en una platja de Turquia. Una fotografia que pot suposar un abans i un després en la consciència de molts europeus, davant de la situació dels refugiats, que perden sovint la vida en embarcacions precàries, tot fugint de conflictes bèl·lics o d’una situació de pobresa insuportable.

Malgrat tot, han estat centenars els ciutadans que aquest divendres han volgut portar la seva espelma per solidaritzar-se amb aquesta realitat dels refugiats i, fins i tot, per donar un pas endavant i oferir-se com a famílies acollidores. Des de la plataforma Stop Mare Mortum avisen que acollir un refugiat és força complicat i que al cap i a la fi la decisió final depèn del Govern espanyol.

Sobre el Pla de protecció internacional de Catalunya, Beatriu Guarro, que n’és la portaveu, creu que la Generalitat no es pot permetre dedicar-hi únicament 100.000 euros i que la quota de refugiats a Catalunya, 28, és “ridícula”. Per aquest motiu demana que es revisin amb caràcter urgent aquestes dades.

La plataforma també vol canviar el temps d’asil actual, fixat en uns sis mesos. Un temps, diuen, completament insuficient perquè una persona superi l’experiència traumàtica de l’exili i pugui ser autònoma en un país que no és el seu. Per aquests motius demanen que el temps d’asil es fixi en dos anys.

Però per assegurar que tot plegat funcioni la Plataforma, Stop Mare Mortum creu que és imprescindible que existeixi una coordinació entre la Unió Europea, l’Estat espanyol, la Generalitat i els Ajuntaments.