Va néixer com un treball de carrera i des de fa un mes, el passeig de Gràcia s'ha convertit per a aquestes estudiants d'art com el palmell de la seva mà. La mirada sempre a terra per identificar el problema... "Aquí es veu claríssim que el cargol no és continu..." La missió és detectar els trams on el panot de Gaudí ha desaparegut o on no encaixen les formes marines dissenyades per l'arquitecte el 1904: un cargolí, una estrella de mar i una alga. MARIONA NAVARRO, estudiant d'història de l'art de la UB "Neix amb una finalitat de conscienciar del problema que hi ha al passeig de Gràcia." "La rajola té un valor afegit per a qui l'ha fet. Gaudí és molt important i volem posar en valor la importància de la rajola, el valor estètic i artístic." A tot això, els panots Gaudí corren un altre risc. respira: "Aquesta es mou i pot ser víctima de l'espoli." Un espoli que fan alguns turistes i barcelonins que s'emporten els panots com a record. Per això, aquestes estudiants han iniciat una campanya en què demanen la col·laboració ciutadana. "La gent pot penjar una fotografia a Twitter que ens indiqui la ubicació i amb el hashtag SOS Panot i la ubicació per detectar-ho." I ja han començat a rebre les respostes en forma de fotografia i adreça exacta. Amb tot plegat, elaboraran un mapa en què s'identificaran els punts problemàtics i esperen que l'Ajuntament hi posi solució.

Les impulsores de la iniciativa proposen als vianants del passeig de Gràcia que es fixin bé en la vorera que trepitgen per localitzar-hi tots els errors de col·locació dels panots Gaudí. Demanen que es faci una foto amb el mòbil de les llosetes mal col·locades i es pengi a Twitter o Instagram amb l’etiqueta #SOSPanotGaudí, indicant clarament el punt exacte del passeig on s’ha fet. Al final faran un mapa de tots els panots mal col·locats que hi ha al passeig de Gràcia.

BTVNotícies va informar al febrer del nyap que van fer alguns operaris en col·locar aquestes llosetes a la cruïlla del passeig de Gràcia amb el carrer d’Aragó, després de les obres de millora dels accessos a l’estació de tren i metro. En aquesta ocasió es van reparar 1.300 metres quadrats de paviment, que ara són un dels camps més fecunds per a qui vulgui collir errors de col·locació i fer-los córrer amb l’etiqueta #SOSPanotGaudí. Les empreses constructores responsables s’hauran de fer càrrec de substituir aquestes rajoles, atès que aquesta obra encara està en garantia.

L’objectiu final de la campanya #SOSPanotGaudí, promoguda per cinc estudiants d’Història de l’Art dins de l’assignatura d’Història de l’Estètica, és contribuir a preservar aquesta icona de Barcelona. Per fer-ho, no només volen denunciar la mala col·locació de panots nous, sinó també l’expoli d’aquestes rajoles per part de gent que les arrenca del terra. Segons Mariona Navarro, una de les creadores de #SOSPanotGaudí, no només són turistes que pretenen endur-se com a record un tros de paviment, sinó també especuladors, que després venen o subhasten aquestes peces a l’estranger. Navarro, que parla en nom de les seves companyes Laura Cortés, Leticia Lladó, Ceci Milà i Carmina Baygual, subratlla que “Gaudí és un referent de la nostra cultura, la nostra història i la nostra ciutat” i, per això, no es pot permetre tot el que està passant amb el seu panot.

Antoni Gaudí va dissenyar aquestes rajoles hexagonals el 1904 per a la Casa Milà. El disseny, clarament modernista, es basa en motius marins, concretament, una estrella de mar, un cargolí i una alga que -si els panots es col·loquen com cal- es van repetint al llarg del paviment. Escofet, la casa que els fabricava, els va reeditar el 1997 adaptats per convertir-los en el paviment exterior del passeig de Gràcia.