La convocatòria, sota el lema “Protegim el model d’escola catalana”, ha reclamat la defensa del model educatiu català i ha protestat per “les amenaces que arriben des del Govern espanyol amb mesures com les de posar caselles per al castellà en la preinscripció escolar”. La plataforma considera intolerable l’ús de l’escola com a “instrument polític” i crida la població a protegir el model educatiu català.

La concentració de la plaça de Sant Jaume ha començat poc després d’un quart de set de la tarda. L’acte ha estat conduït per l’actor Marc Martínez i ha comptat amb representants de la cinquantena d’entitats que formen Somescola. Entre els manifestants, també s’hi han vist cares conegudes com l’expresidenta del Parlament i diputada actual d’ERC, Carme Forcadell, i la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin.

El manifest l’han llegit diversos representants anònims de la comunitat educativa. S’hi acusa l’executiu espanyol de voler trencar la cohesió social i dividir la societat catalana. La plataforma ha afirmat que l’escola catalana ha ajudat a generar una societat plural, diversa, amb criteri i amb uns principis de convivència sòlids.

Precisament, diversos alcaldes dels ajuntaments de l’àrea metropolitana han portat a terme aquest dimecres al matí un esdeveniment similar en defensa del model educatiu català. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha participat en l’acte de Somescola a Santa Coloma de Gramenet. Allà tots els alcaldes de formacions polítiques diverses s’han posat d’acord a defensar que la immersió lingüística és un model d’èxit i de cohesió social.