190 tones de sal per prevenir els efectes de la neu i el gel

A les 6.30 h l’Ajuntament ha decretat la fase d’emergència del Pla d’emergència municipal per neu i gel, un pla que s’ha desactivat a les 16.40 h. 80 operaris i 20 vehicles equipats amb pala llevaneu han escampat 190 tones de sal en diversos carrers, sobretot de la zona alta, per evitar que s’hi acumulés la neu. Pel que fa a les rondes, s’hi han repartit 25 tones de sal, des de dilluns a la nit i fins a la matinada.

A més, s’han instal·lat un centenar de contenidors de neu per a veïns i particulars als districtes de les Corts, Gràcia, Sarrià – Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris. I s’han reforçat també els serveis de la Guàrdia Urbana i els Bombers de Barcelona.

Paral·lelament, l’Ajuntament ha anunciat que manté activada l’operació Fred en fase d’alerta, que preveu el reforç dels equips del CUESB per vetllar per les persones sense llar. Els treballadors del centre pentinen els carrers de la ciutat per buscar persones que dormen al carrer i oferir-los mantes, aliments o aigua.

Precisament, professionals i voluntaris de la Creu Roja han fet unes 200 intervencions a tot Catalunya i, en el cas de Barcelona, han atès 48 persones en un espai d’allotjament temporal.

Afectacions mínimes al bus 

La xarxa d’autobusos de la ciutat a la zona de Collserola funciona amb normalitat. Al llarg del dia s’han registrat afectacions en algunes línies, que s’han resolt completament a les 16 h. És el cas de la línia 111, que durant bona part del dia no ha arribat fins al cim del Tibidabo sinó que ha fet un itinerari més curt i ha fet l’última parada a l’Hotel la Florida; i la línia 118, que ha limitat el recorregut per la urbanització de Mas Guimbau, al cor de Collserola, en una zona amb carrers molt costeruts, amb revolts i amb zones obagues.

Transports Metropolitans ha informat que al llarg del matí d’aquest dimecres s’han netejat els carrers i a partir de les 16 h s’han obert tots els itineraris que estaven impracticables.

Les carreteres de Vallvidrera, de Cerdanyola i de l’Arrabassada, obertes

Les dues carreteres més elevades de la ciutat, la de Vallvidera i l’Arrabassada, estan obertes al trànsit i les màquines llevaneu hi han treballat perquè s’hi pugui circular sense problemes. Després d’unes hores, també s’ha reobert el pas de vehicles la carretera d’Horta a Cerdanyola.

Pel que fa a la resta de carreteres de Catalunya, Protecció Civil ha restringit la circulació de camions i no ha aixecat parcialment la mesura fins a les 15 h a les vies del litoral (AP-7, AP-2 i C-32), on Trànsit ha anunciat la gratuïtat dels peatges per afavorir la fluïdesa. Protecció Civil ha desactivat el pla NEUCAT i a les 19 h ha aixecat la restricció general de circulació a la xarxa viària catalana, decretada dimarts a les 16 h. La Generalitat ha destacat la prudència de la ciutadania i ha agraït la paciència dels transportistes.

Retards a l’AVE

El servei d’AVE entre Madrid i Barcelona registra 20 minuts de retard perquè hi ha limitacions de velocitat en alguns trams per culpa de les condicions meteorològiques. D’altra banda, els trens dels Ferrocarrils de la Generalitat i la xarxa de metro operen amb normalitat.

Les escoles obertes, però sense transport

El Consorci d’Educació informa que els centres s’han obert amb normalitat, tot i que en alguns casos s’hi ha adaptat l’activitat, en funció del professorat i els alumnes que hi han assistit. El Departament de Salut han assenyalat que hi ha 272 escoles catalanes tancades, un fet que afecta 84.953 alumnes. Recordem que el transport escolar ha estat suspès en tots els casos.