Difícilment qui agafi un cargol de mar podrà evitar el gest d’acostar-se’l a l’orella. La tradició popular diu que s’hi pot sentir la remor de les onades del mar. Però el Mediterrani té un altre so, el dels milers d’històries de les persones que s’hi van introduir amb una pastera i van sobreviure. “L’altre so del mar” és el títol de la campanya que ha impulsat la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) i que aquest dimarts s’ha llançat des de la platja de Barcelona.
La CEAR ha instal·lat a la platja de Sant Sebastià les closques amb una gravació que s’activa amb el moviment, de manera que en acostar-la a l’orella no se sent l’anar i venir del mar sinó la veu dels supervivents. La iniciativa, que també es fa a altres platges de l’estat, vol conscienciar sobre “l’odissea que algunes persones es veuen obligades a patir, escapant de la guerra o la pobresa, arriscant la seva vida”.
#ElOtroSonidoDelMar
Per a qui estigui lluny de la costa, la campanya també té una versió en línia. A través de Twitter i amb l’etiqueta #ElOtroSonidoDelMar, es poden conèixer les històries que el mar no va poder engolir.
Hemos colocado unas caracolas en las costas españolas que no emiten el sonido relajante del mar, sino de personas que han sobrevivido a él. Abrimos hilo sonoro. #ElOtroSonidoDelMar pic.twitter.com/DrwHmQ3vgB
— CEAR (@CEARefugio) 7 d’agost de 2018