L'Anthony estudia a la Universitat d'Econòmiques de Lió i ha aconseguit un contracte de pràctiques a Barcelona. Ja fa un mes que busca pis a la ciutat i encara no ha trobat el dels seus somnis. En aquesta immobiliària, especialitzada en estudiants d'Erasmus, de postgrau i màsters, l'intenten ajudar, però no els queda gaire cosa. Ara és temporada alta d'estudiants i dels 100 pisos que gestiona aquesta empresa només els en queden 3 per llogar. LLUIS CALDETENY, ApartEasy: "Más del 50% de los estudiantes nos reservan via Internet y con antelación. entonces los que llegan a principios de septiembre aún pueden elegir, tienen cierto abanico de apartamentos, pero cada dia que pasa las posibilidades son menores." Sembla que hi ha alguna cosa interessant per l'Anthony al barri de Gràcia. Aquest pis reuneix la majoria dels requisits que busca. Té de tot, WiFi per descomptat, i el compartiria amb un altre estudiant universitari. Buscar un pis assequible a la ciutat, diu, ha estat molt difícil. ANTHONY HARE, estudiant: "Hi ha molts apartaments que no són gaire habitables. A mi em fa falta que tingui aire condicionat i WiFi, i no n'hi ha en tots els apartaments." L'opció de compartir pis entre estudiants a Barcelona es pot trobar a partir dels 320 euros i per anar bé s'ha de començar a buscar abans de l'estiu. Són molts els estudiants d'Erasmus, però cada vegada més de màsters i postgrau que trien la ciutat com a destí, i no únicament pel clima, sinó que l'oferta educativa també es troba entre les millors d'Europa.

Aquests dies, les immobiliàries especialitzades tenen problemes per poder fer front a les demandes de pisos d’estudiants. ApartEasy, que treballa amb la majoria d’universitats i escoles de negoci de Barcelona, té disponibles únicament tres pisos, del centenar llarg de la seva borsa d’habitatges. Més d’un 50 % per cent dels estudiants ja han fet la reserva via web, però la resta els vol veure “in situ” i ara mateix, amb l’escassetat d’opcions, això pot convertir-se en un problema.

És el cas de l’Anthony Hare, un estudiant d’econòmiques de Lió, que ja fa un mes que està vivint a casa d’un amic, tot esperant trobar el pis ideal. No vol viure en qualsevol “forat” i per això ha visitat una trentena de pisos. El temps s’acaba i també les ofertes i l’Anthony, finalment, s’haurà de decidir. Diu que Barcelona és una ciutat amb molt moviment d’estudiants internacionals i que això sempre és positiu per a un Erasmus, però l’estat d’alguns pisos de lloguer per a estudiants, a la ciutat, deixen molt a desitjar.

Segons en Lluís Caldentey, d’ApartEasy, aquesta tendència està canviant i, cada cop més, els propietaris ofereixen els pisos preparats per entrar a viure i amb totes les comoditats. Barcelona és un destí cada vegada més cobejat pels estudiants i aconseguir llogar un pis s’ha convertit en un bon negoci per als propietaris, que s’estan professionalitzant.

Des de la immobiliària ens recorden que existeixen dos tipus de clients principals: els estudiants de postgrau o màster, un públic que arriba principalment de Mèxic o els Estats Units; i els estudiants universitaris d’Erasmus. Aquests últims acostumen a buscar un pis per compartir, entre tres i quatre persones, i solen pagar uns 300 o 400 euros per habitació.

La principal preocupació dels estudiants, especialment els mexicans, que volen passar una temporada a la ciutat és, segons Caldentey, la seguretat. Ell sempre els insisteix que Barcelona és una de les ciutats més segures i que el centre, com a qualsevol gran ciutat, pot comportar alguns riscos, especialment a la nit.