Segons l’Organització Mundial de la Salut, una de cada quatre persones experimentarà un problema de salut mental en algun moment de la seva vida. Tot i això, l’estigma social és molt fort. Com ha explicat aquest divendres Àlex Martín, portaveu d’Obertament, “si em trenco un braç tothom el vol escriure al guix però si tinc una malaltia mental el ‘normal’ és que no em tornin a trucar”.

Per això, coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental, des d’Obertament insisteixen en la necessitat de donar a conèixer aquestes malalties, també en primera persona. Segons Martín, “no fa falta parlar idiomes per parlar de salut mental” i cal treballar amb les “bases joves”.

És important, diu Martín, recordar que “no som estereotips, no som diagnòstics. Som persones” i que “els trastorns mentals no ens incapaciten”. Tot i això, un dels àmbits en què la discriminació també és molt dura és el laboral. Per això “la gent prefereix obviar que ha tingut una malaltia mental” ja que té por que per aquest motiu no li donin una feina o l’acomiadin.

Per combatre l’estigma i trencar el silenci que envolta aquestes malalties, Obertament ha llançat diverses campanyes i incorpora en el seu equip activistes contra la discriminació.