La investigació, que s’ha dut a terme amb cooperació internacional i entre nombroses unitats de la Policia Nacional, es va iniciar arran de nombroses detencions en aeroports espanyols de persones d’origen asiàtic que volien embarcar amb vols amb documents falsificats de Macao, Hong Kong, Corea del Sud, Japó, Malàisia, Singapur, Portugal i Taiwan. L’organització criminal captava les víctimes a la Xina i els prometia introduir-los a qualsevol país a canvi d’una determinada quantitat de diners, diferent en funció de la destinació triada, que es pagava la meitat en sortir de la Xina i la resta en arribar al país, normalment el Regne Unit, Irlanda, el Canadà o els Estats Units.

Catalunya era un lloc de trànsit i, concretament, la xarxa confinava les víctimes o clients en diversos pisos de l’àrea metropolitana de Barcelona, d’on no podien sortir mentre romanien al país en espera de rebre de la Xina la nova documentació per continuar al viatge. La policia ha escorcollat quatre pisos a Barcelona i Badalona, on han intervingut 4.105 euros i altres quantitats en moneda d’altres països, així com 116 passaports de diverses nacionalitats, 71 targetes SIM de telefonia i material informàtic.

Els immigrants il·legals viatjaven en vols d’aerolínies de baix cost que la xarxa comprava en agències regentades per xinesos i pakistanesos. Davant del risc de detencions policials, buscaven altres formes d’accés als diversos països com trens, camions de mercaderies o ferris cap a França o directament a Anglaterra. El trasllat més perillós era el que es feia de forma oculta i clandestina a través de la frontera terrestre entre Turquia i Grècia.