Des del 1978 una resolució del Consell d’Europa va declarar l’amiant com a substància cancerígena. Aquest material va acabar convertint-se en prohibit el 2002, però n’hi continua havent en places, carrers i edificis. I el més greu és que no s’ha legislat sobre el tema a Barcelona ni en l’àmbit municipal ni autonòmic ni estatal. Per això, ara la síndica de greuges insta l’Ajuntament a seguir la resolució europea existent per combatre despreniment de les fibres d’amiant.

La síndica de greuges va començar a treballar-hi arran de la queixa d’un veí del districte de Sants-Montjuïc, que va denunciar que l’existència d’una nau abandonada amb alliberament de fibres d’amiant suposa un perill pel veïnat. Les queixes van començar el 2011. Després d’anys de lluita, la nau industrial va ser enderrocada a finals del mes de gener, però la síndica considera que l’actuació municipal ha arribat molt tard. Per això, ha decidit oferir un seguit de recomanacions per a futures ocasions.

Donada la manca de normativa estatal o autonòmica en aquest àmbit, la Sindicatura de Greuges de Barcelona ha instat l’Ajuntament a seguir la Resolució 2012/2065 del Parlament Europeu. Aquesta regulació planteja una sèrie de mesures i propostes que poden ser assumides pel consistori. Per exemple, parla de construir un cens d’edificis amb presència d’amiant o iniciar el procés de desamiantat al més aviat possible, posant com a prioritari els edificis que alberguen escoles, hospitals o instal·lacions de concurrència pública.

El programa Deuwatts, de betevé, va analitzar la petjada de l’amiant a la ciutat de Barcelona i va explicar com va passar de ser un dels materials més utilitzats el segle XIX a prohibir-se’n l’ús el 2002.