Minuts abans de conèixer la notícia de la marxa de Valtonyc, el mateix raper ha fet un tuit en què diu que la justícia espanyola “farà el ridícul, una vegada més”, per empresonar un raper “per les seves cançons”. I ha afegit: “No els ho posaré fàcil. Desobeir és legítim i obligació davant d’aquest estat feixista. Aquí no es rendeix ningú”.

Protesta a Sant Jaume contra l’empresonament de Valtonyc

Abans que es conegués la notícia de la fugida de Valtonyc, s’ha convocat una protesta a la plaça de Sant Jaume contra l’empresonament del raper. La concentració ha estat acompanyada de crits i càntics contra la sentència judicial que condemna el cantant, i també contra la monarquia espanyola. De fet, alguns assistents han cremat imatges del rei Felip VI per mostrar el seu rebuig. Durant la protesta també s’han escoltat cançons de Valtonyc i Pablo Hasél. Entitats com No Callarem han animat a convocar concentracions a tot l’estat a favor de la llibertat d’expressió. Alguns manifestants han denunciat que la democràcia a l’estat està retrocedint.

Després de tres quarts d’hora concentrats a la plaça de Sant Jaume, els manifestants han anat fins a la via Laietana. Aquí han tallat els carrils de circulació dels cotxes per dirigir-se fins a la plaça d’Urquinaona. Finalment, a l’altura de l’avinguda de la Catedral, han fet marxa enrere i han baixat la via Laietana. Han fet pintades de color groc a l’asfalt amb missatges contra els Borbons i a favor de la llibertat de Valtonyc.

Aquesta no és la primera vegada que s’organitzen actes a favor de la llibertat d’expressió. Els mateixos Valtonyc i Pablo Hasél van actuar a la Model com a rebuig a l’actuació judicial contra diversos artistes.

Asens: “Valtonyc ha fugit de la injustícia”

El tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, s’ha pronunciat sobre la possible marxa de Valtonyc a un altre país d’Europa. En un tuit, Asens ha dit que el raper no ha fugit de la justícia espanyola, sinó que “ha fugit de la injustícia”.

Protesta amb representació política 

Els comuns i la CUP han volgut participar en la concentració a favor de la llibertat d’expressió i contra l’empresonament de Valtonyc. La regidora de la CUP Capgirem Barcelona Maria Rovira ha mostrat el seu suport al raper davant “l’ofensiva feixista” de l’Estat.

El president d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, també ha anat a la concentració a la plaça de Sant Jaume.