La iniciativa Retorn cap als nostres noms ha aconseguit reunir fins a 2.500 signatures per canviar el nom de la gran via de Carles III pel de ronda de les Corts. D’aquestes, 1.800 són de veïns del barri, una xifra que supera amb escreix les 400 firmes de cortsencs necessàries per entrar qualsevol iniciativa ciutadana al plenari del districte. Des del col·lectiu, treballen des de fa un any en la revisió de part de la toponímia del barri de les Corts a través de xerrades i trobades amb experts.

Un cop presentades les signatures, el següent pas serà que l’administració les validi i es pugui passar la proposta al plenari del districte del mes febrer. Si els grups municipals l’aproven, es passarà a la Ponència del Nomenclàtor i, d’allà, s’haurà d’aprovar a l’Ajuntament.

Canviar els noms monàrquics

Els impulsors de la iniciativa volen que la gran via de Carles III sigui el següent carrer en substituir el seu nom monàrquic, com ha passat amb la riera de Cassoles anteriorment avinguda del Príncep d’Astúries, o amb la plaça del Cinc d’Oros fins fa poc plaça de Joan Carles I

Joan Carles Manzanero, membre de Retorn als nostres noms, explica que la proposta ha sorgit d’una sèrie de trobades públiques que s’han fet des de l’any passat amb experts en toponímia i veïns del barri per replantejar part dels noms de carrers que hi ha al barri. Manzanero assegura que “s’han perdut part dels noms que havia tingut les Corts, mentre que abunden noms que no tenen res a veure amb el barri”.

Un nom de la dictadura

Manzanero reconeix que van escollir el nom de ronda de les Corts perquè en origen aquesta via, que anava de la Zona Franca al Guinardó, ja s’anomenava ronda. És per això que, segons assegura, en bona part dels seus trams encara conserva el nom del lloc per on passa, com és el cas de la ronda del Guinardó o ronda del General Mitre. Manzanero afirma que, al seu pas per les Corts, la ronda no va agafar cap nom fins que durant la dictadura de Primo de Rivera es va batejar com a Gran Via de Carles III.

Comparteix a: