Unes ampolles vermelles busquen cridar l’atenció als supermercats Ametller Origen. És un xarel·lo blanc del Penedès i, com queda clar en l’etiqueta, té una causa al darrere, la lluita contra la sida. Cada any l’empresa, amb col·laboració d’alguns clients seleccionats, fabrica un vi solidari. Són aquests clients els que escullen que es dediquen els fons recaptats. En cas que es venguin les 2.500 ampolles que s’han fet, es recaptarien 10.000 euros que aniran a la Fundació Lluita contra la Sida.

La Fundació Lluita contra la Sida agraeix iniciatives privades que ajudin al finançament de la recerca sobre el VIH. Això sí, mai no és suficient, subratllen, perquè es tracta d’investigacions molt cares. Només demostrar que la vacuna té efectes positius costa uns 15 milions d’euros. “Els paràmetres de finançament en què nosaltres ens movem són sempre 100 vegades menys del que tenen els nostres competidors científics d’altres països”, explica Roger Paredes, de la Fundació Lluita contra la Sida i investigador de l’IrsiCaixa.

Actualment la fundació i l’IrsiCaixa avancen en la creació de dues vacunes, la preventiva -per evitar el contagi- i la terapèutica -per curar-la-. La primera s’està desenvolupant als seus laboratoris i la segona es ja troba en fase d’assaig clínic amb pacients.

Lluny de ser una malaltia del passat, la sida és encara ben present a Catalunya. Aquest 2018 hi ha hagut gairebé 600 contagis, segons explica Paredes. Per sort el tractament ha avançat prou perquè, si es detecta de manera prematura, els malalts puguin fer una vida pràcticament normal. La seva esperança de vida és semblant a la població general, malgrat tot, l’envelliment del cos arriba abans d’hora.

A escala global, la sida continua essent una epidèmia mortal. A l’Europa de l’Est i al sud d’Àfrica les xifres de contagis continuen pels núvols. Es calcula que a tot el món hi ha encara 37 milions de persones infectades.