L’activació en fase preventiva dels protocols d’actuació per onada de calor significa que des d’ara i fins a mitjan setembre, l’Ajuntament posa en marxa mesures per protegir la població vulnerable com gent gran, malalts crònics i infants.
La conselleria de Salut de la Generalitat ja va activar aquest divendres el Pla d’actuació per prevenir els efectes de la calor sobre la salut (POCS). Com cada any, el Departament de Salut activa el pla de prevenció tenint en compte que la calor excessiva i continuada comporta un augment dels ingressos no programats en hospitals, així com també un augment de la mortalitat, especialment en persones grans, malalts crònics, discapacitats físics i psíquics, persones que viuen soles i persones que viuen en condicions socials precàries.

El pla per prevenir els riscos de la calor està en funcionament des de 2004 i, segons un informe del Centre d’Investigació en Epidemiologia Ambiental (Creal), redueix en un 7,7% el nombre de defuncions.

L’activació de la fase preventiva i del pla per prevenir els riscos de les altes temperatures es prolongarà fins al 15 de setembre, mentre que la fase 1 s’activarà el 15 de juny fins al 31 d’agost. El telèfon Sanitat Respon facilita informació i consells a les persones que ho solicitin i coordina els serveis assistencials en cas de detectar alguna persona amb risc.

La fase 2 només s’activaria en el cas que Barcelona sobrepassi els 33,1 graus centígrads durant més de tres dies consecutius.