El pla preveu l’incorporació de les noves tecnologies als jutjats. La idea és que tots els expedients es tramitin de forma telemàtica. És a dir, sense papers. A Barcelona, per exemple, ja hi ha un jutjat que funciona amb aquests sistema i s’ha aconseguit millorar la productivitat un 40%. També es centralitzaran algunes tasques administratives perquè així els jutges es puguin dedicar exclusivament a dictar sentències. En teoria tot això s’ha de començar a aplicar des d’ara i fins al 2019. El mateix govern, però, ho ha posat en dubte. Considera que és difícil implantar-lo si no millora la situació econòmica.

El projecte del govern es començarà a aplicar a la tardor a l’Audiència de Girona i després s’anirà implantant a la resta del territori. Preveu, entre d’altres, la posada en marxa de l’oficina judicial. Això suposarà un canvi en la manera de treballar. Actualment els jutjats funcionen com illes independents, d’esquena les unes de les altres. És a dir, que si un jutjat està sobrecarregat de feina i el del costat no en té, no es poden ajudar.  Amb el pla de la Generalitat això hauria de canviar. Serà més fàcil moure les plantilles de funcionaris en funció d’on són més necessaris.

Amb aquest pla el que es preveu és agilitzar l’administració de justícia. Un repte important en època de crisi. Sobretot, si tenim en compte que ens els jutjats hi ha més de 40.000 milions d’euros en litigi esperant a que hi hagi sentència. Una sentència que al ritme actual, pot trigar anys en arribar.