Bars i restaurants podran mantenir el dret d'admissió. L'acord amb el PP ha fet saltar de l'ordenança de terrasses el punt que més polèmica va generar de la proposta inicial. El govern volia que els lavabos de locals amb terrassa fossin públics, és a dir, oberts a tothom. La idea va topar amb el rebuig del sector i també de l'oposició. Els populars han forçat el govern a fer marxa enrere per assegurar-se el suport al text, tot i que des del PP treuen importància a l'assumpte. ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "S'ha arribat a un acord, i ja no té sentit dir si això ha estat una condició 'sine qua non' o no, si el PP ha imposat... Quan hi ha un acord ningú imposa res, sinó que hi ha aquest punt d'equilibri i coincidència." La normativa vol evitar el que fins ara passa en llocs com aquesta cruïlla del Paral·lel. Aquí conflueixen tres districtes i a cada vorera hi ha una ordenança diferent. El document unifica la vintena de normes ara existents en una de sola i estableix uns criteris comuns per al mobiliari, preferiblement d'alumini. L'acord amb el PP, però, assenyala 30 punts singulars a la ciutat, com la rambla de Catalunya o el passeig de Gràcia, on podrà haver excepcions. Els populars també han esgarrapat el compromís del govern de no apujar la pressió fiscal al sector. ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Ara del que es tracta és de posar facilitats, que no hi hagi entrebancs. Que l'Ajuntament no sigui llast sinó tot al contrari, motor." L'acord amb el PP manté la proposta d'horaris que va fer el govern: les terrasses tancaran a les 12 de la mitjanit, excepte els divendres i vigílies de festiu, que ho podran fer a la una, tot i que es podrà ampliar en fets puntuals. Com a novetat, si un local rep tres sancions per incompliment de normativa, se li retirarà la llicència. Una comissió tècnica farà un seguiment de com s'aplica l'ordenança i resoldrà possibles casos conflictius.

Després de pactar les inversions, d’engegar la marina del Port Vell i de posar fi al veto hoteler amb el nou Pla d’usos de Ciutat Vella, arriba un nou capítol en la complicitat entre el PP i CiU a l’Ajuntament de Barcelona. Els dos partits han tancat, segons ha anunciat el líder popular al consistori, un acord sobre la nova ordenança que unificarà la instal·lació de terrasses a la ciutat. El projecte es va presentar el mes d’octubre i va aixecar polseguera. El motiu de la polèmica era que la concessió del permís per col·locar una terrassa posava com a condició oferir l’ús dels lavabos a qualsevol individu, fos aquest client del local o no.

Aquesta idea, recollida en el pla inicial que CiU va presentar en una comissió de govern, ha quedat exclosa del text per la negativa dels populars a acceptar-la i la necessitat que el consistori té de rebre el suport dels nou regidors del PP a l’Ajuntament. Amb aquesta concessió i altres acords, l’executiu municipal podrà aprovar la norma de forma inicial a la Comissió d’Hàbitat Urbà del 15 de juliol. L’ordenança unificarà els criteris que es fixen per concedir els permisos necessaris per instal·lar una terrassa. L’objectiu és que no entrin en conflicte les 17 normatives de rang local que existeixen en els diferents districtes, tal com ja ha passat en vies com el Paral·lel o la rambla de Sant Joan, on en alguns casos la norma varia segons en quina vorera es troba cada bar.

Detalls del pacte amb el PP

Per tancar l’acord amb el govern municipal, els populars han forçat també la condició de congelar les taxes al sector per evitar un augment de la pressió fiscal. El PP també ha inclòs a la normativa que si un local és sancionat tres vegades per incompliment de l’ordenança se li retiri la llicència de la terrassa. A més, fruit del pacte amb el PP, els establiments de degustació, com ara pastisseries o xarcuteries, podran tenir també terrassa. La nova ordenança estableix uns criteris comuns per al mobiliari de les terrasses, però assenyala 30 punts singulars de la ciutat, repartits per tots els districtes, on s’hi podrà fer una ordenació específica.