ANTONI MATEU, secretari Salut Pública "Rentar-se les mans molt sovint tot el dia; una cosa tan simple com esternudar, que ho facin a l'avanç braç i no ho facin a les mans perquè el mecanisme de contagi de les mans és extraordinari amb el tema de la grip. I tothom ha de saber que quan estem en situació de grip i quan es produeix, evidentment amb el fred acostumem a estar en llocs tancats estem més propers i és molt més fàcil que ens puguem contaminar."

El Departament de Salut distribuirà 1.200.000 dosis de vacunes contra la grip

per tal d’immunitzar els grups de població que es consideren prioritaris, com per exemple, persones amb problemes de salut crònics, edat avançada o altres condicions que les fan susceptibles als efectes de la grip.

Per tal d’evitar contagis, és important rentar-se les mans amb freqüència i esternudar contra l’avantbraç, en comptes de fer-ho a l’aire o tapant-se els nas amb les mans.

Les vacunes estaran disponibles als centres de salut a partir de dilluns, 14 d’octubre, i la durada prevista de la campanya serà de dos mesos.

La vacuna antigripal trivalent recomanada per l’OMS (Organització Mundial de la Salut) durant la temporada 2013-14 a l’hemisferi nord inclou alguns components químics diferents als de la temporada anterior, un que afecta el component A (H3N2) i un altre que afecta el component B.

La grip continua sent un problema per a la salut pública com a conseqüència de l’elevat nombre de casos que se’n produeixen al llarg de l’any, alguns dels quals poden presentar complicacions, especialment en persones majors de 60 anys o persones amb patologies cròniques.

L’augment de taxes de consulta, d’hospitalització i el nombre de dies de treball perduts a causa de la grip suposen costos elevats a la societat. Durant la temporada gripal 2012-13 es van sol·licitar 195.000 dies de baixa laboral a tot el país, que van representar el 7% de totes les baixes laborals. Durant les tres últimes temporades s’ha experimentat un augment en les baixes laborals a causa de la grip i s’ha observat també un augment en la durada de les baixes laborals per grip. Per franges d’edat, els joves tendeixen a demanar més baixes laborals però són més breus. Les persones de més edat demanen menys baixes, però duren més dies.

L’activitat gripal de la temporada passada va ser alta, amb una onada epidèmica que va durar vuit setmanes i va tenir una incidència màxima de 414 casos per cada 100.000 habitants, a mitjan febrer de 2013.

El grau de cobertura de la vacuna registrat durant la temporada passada va permetre vacunar el 62% de les persones de més de 65 anys.