MARIA MARTÍ, director gerent del Parc de Collserola “L’ideal seria reduir la població a 300, 350 perquè és el que admet aquest ecosistema. No tant pel perjudici que causa a les persones o al trànsit sinó perquè el propi ecosistema està desequilibrat. Si hi ha molt de senglars no hi ha altres coses. Les plantes bulboses, ho escarben tot, afecta a la fauna, afecta a la flora i aleshores fins i tot s’està plantejant en algun municipi i a Barcelona també de declarar-ho com una plaga." “Havíem arribat a una estimació de 1.200 senglars. S’han capturat des de fa quatre anys, 400 i escaig, 450, 480... en fi, s’ha fet una pressió forta però tot i així l’últim any havia remuntat." “El senglar que és pràcticament una plaga, encara desincentiva gent que encara té l’atreviment d’intentar mantenir l’agricultura."

Entre 2012 i 2013, mesures de control com les batudes i els aguaits nocturns, així com els atropellaments, havien fet reduir en un terç la població de senglars. Però com explica Martí, en l’últim any s’ha detectat un augment de la presència d’aquests animals. Això, segons ell, “desincentiva la gent que té l’atreviment d’intentar mantenir l’agricultura”. Un factor més per a una activitat minvant, que ha passat d’ocupar 500 hectàrees actives fa 20 anys a les 280 de l’actualitat.

Les incursions dels porcs senglars al nucli urbà de Barcelona s’han intensificat en els darrers anys. Els qui ben estan avesats a veure aquests animals a prop de les seves cases són els veïns de Collserola i les persones que hi practiquen esport. Majoritàriament no els veuen com una amenaça ja que, asseguren, que normalment es limiten a remoure la terra dels marges i a buscar menjar entre la brossa. Les administracions han posat en marxa campanyes de sensibilització per evitar que els ciutadans no els donin menjar.

Fonts del Departament d’Agricultura de la Generalitat han indicat que tot i que a Collserola hi ha una alta densitat de senglar, “no és de les més elevades de Catalunya” i han descartat considerar-ho una plaga. Adverteixen que es fa un ús “col·loquial ” d’aquest terme i recorden que la declaració oficial d’una plaga (aplicada a agents molt nocius pels vegetals que han estat introduïts -com el cargol poma-, que s’expandeixen ràpid i cal eradicar-los) s’ha de fer mitjançant una ordre publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. Les mateixes fonts puntualitzen que “el senglar és una espècie autòctona” i, en aquest cas, “l’objectiu ha de ser controlar les seves poblacions però no fer-les desaparèixer”.

En un altre ordre de coses, el director gerent del Parc, Marià Martí, també ha assenyalat que és urgent regular els usos del parc. Ha anunciat que a principis de l’any vinent es començarà a treballar amb els diversos agents implicats per revisar-ne els itineraris, les activitats i els horaris d’accés.